Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Rusyadan Sevgilerle

Crate & Barrel Rusya'yı kapatıyor

Önde gelen Türk gruplarından Doğuş, Türkiye'de borçları için yeniden yapılandırma için uğraştığı dönemde, Rusya'daki bir yatırımını daha kapatıyor. Çoğunluk hisseleri İspanyol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA)'ya satıldıktan sonra Garanti Bankası, ekim 2016'da Rusya’da faaliyet gösteren iştiraki Commercial Bank GarantiBank Moscow AO’nun tamamını 40 milyon dolara Sovcombank’a satmıştı. Şimdi de Doğuş Grubu'nun "mobilya mağazası ortaklığı" Rusya'ya veda ediyor. Bu yatırım için 50 milyon dolara yakın para harcandığı bildiriliyor.

Doğuş'un Amerikalı mobilya ve ev eşyası perakende zinciri Crate & Barrel'i Rusya pazarına getirerek dört yıl önce girdiği macera kısa sürdü. Şirket "Rusya'dan çıkma" kararı aldı.

Uzmanlar markanın Rusya'da tanınmaması ve uyguladığı fiyat politikası nedeniyle başarısız olduğu görüşünde.

Crate & Barrel'ın Moskova'da biri Afimoll'da, diğeri Metropolis'te olmak üzere iki mağazası bulunuyordu. Markanın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, iki mağazada şu anda tasfiye satışları yapılıyor.

Markaya ait Bonprix ve Witt adlı internet giyim mağazalarının ise faaliyetlerini sürdüreceği açıklandı. Quelle ve Otto adlı online mağazalar ise bu yıl içerisinde kapatılmıştı.

Crate & Barrel Rusya mağazalarını Doğuş Holding, uzun süredir Moskova'da lüks mobilya mağazalarıyla faaliyet gösteren Türk ortaklı Park Avenue Group adlı şirketle birlikte açmıştı.

RBC'ya konuşan markaya yakın kaynaklar Crate & Barrel'ın Rusya yatırımına 50 milyon dolara yakın bir para harcandığını söyledi. Marka 2014'ten bu yana Rusya pazarında faaliyet gösteriyordu.

Bu yılın mart ayında da Crate and Barrel, Türkiye'yi terk etmişti.
Hürriyet yazarı Jale Özgentürk,  25 Mart tarihli yazısında “Crate&Barrel’den veda” başlıklı yazısında Crate and Barrel’in kararını açıklamıştı:

Jale Özgentürk, “Dünya ticaretinde son yılların en büyük tartışması korumacılık. Her ülke kendi sanayisini, üreticisini korumak için gümrük vergilerine yükleniyor. Globalleşme ile dünyaya yayılan markalar, şirketler de yeni döneme adapte olmanın yollarını arıyor.

Türkiye’nin korumaya aldığı sektörlerden biri mobilya. 2000’li yıllarda dövizin de düşük olmasıyla Türkiye mobilya ithalatı açısından cazip bir pazar olmuştu. Lüks konut inşaatının büyümesi lüks mobilyaya talebi arttırmış ithalat da artmıştı. İşte 2014 yılında bu gelişmeleri değerlendiren ABD’nin ünlü mobilya ve ev eşyası satan zincirlerinden Crate and Barrel da Türkiye’ye Zorlu Center’da açtığı ilk mağaza ile girmişti” diye yazdı.

“KAPANAN HER İŞYERİ İSTİHDAMI ETKİLİYOR”

“Aslında ABD’nin İkea’sı olarak tanımlanan, ulaşılabilir lüks kavramını yerleştirmeye çalışan grup, Türkiye’ye ise Armani, Gucci, Hublot gibi üst segment markalarla ve fiyatlarla girmişti” diyen Jale Özgentürk, şöyle devam etti:

“1962 yılında kurulan bir mağaza zinciri Crate and Barrel’ın 2008’de dünyaya açıldıktan sonra girdiği beşinci ülke Kanada, BAE, Singapur ve Meksika’dan sonra Türkiye oldu. Mağaza boyutu 3 bin metrekareden aşağı olmayan zincirde yaklaşık 80 bin çeşit ürün satılıyor.

Doğuş Holding’in temsilciliği ile Türkiye’ye giren Crate and Barrel ilk mağazayı Zorlu Center’da açtıktan sonra Akasya AVM, Ankara Next Level, Nişantaşı mağazaları açıldı. Son olarak da Halkalı’da outlet olarak Nurol AVM’de bir mağaza açıldı. Zincirin 2018 hedefi ise 7 mağazaya ulaşmaktı. Ancak dediğim gibi mobilyaya gelen yüzde 30 vergi, ekonomide daralma, döviz fiyatlarının önlenemez yükselişi ne yazık ki bu hedeflerin gerçekleşmesine imkan vermedi. Crate and Barrel’ın ilk adım attığı Zorlu ve Akasya AVM’deki mağazalar bugün itibariyle kapanıyor. Zorlu’da toplanan yükler arasına yazılan veda mesajında şunlar yazıyor: ‘Zorlu Center’daki unutulmaz dört yılın ardından tüm komşularımıza ve müşterilerimize teşekkürlerimizi sunarak 25 Mart Pazar günü (bugün) mağazamızdan ayrılıyoruz.’ Mesajda Next Level, Maçka Outlet ve Nurolpark’ta satışların devam edeceği belirtiliyor. Ancak aldığım bilgilere göre Crate and Barrel bu mağazalarda elinde kalan ürünlerini sattıktan sonra tamamen Türkiye’yi bırakacak. Mobilya ve perakende sektörünün önemli isimleriyle konuştum. Onlar da yüksek gümrük vergileri nedeniyle ithal ürünlerin yerli üreticilerle rekabetinin imkansız hale geldiğini belirtiyorlar. Bir de eleştiri var. Grup ABD’den farklı olarak Türkiye’de fiyatları biraz yüksek tuttu. Tüketici de bunu affetmedi. Ancak tabii ki kapanan her işyeri istihdamı etkiliyor. Crate and Barrel da en az 200-300 gence istihdam sağlıyor. Bir markanın daha Türkiye’yi terk etmesi ise üzücü.”

11.8.2018
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?



©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама