Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

"Suriye'ye S-300 Ankara'ya da sorulmalı"

Ortadoğu'da yeni bir "füze gerginliği" kapıda. Rus parlamentosunun alt kanadı olan Duma'nın savunma komitesi başkanı Vladimir Şamanov, Suriye'ye S-300 hava savunma sistemi gönderilip gönderilmeyeceğine ilişkin karar alınmadan önce, Astana sürecinin garantör ülkelerinin de fikrinin sorulması gerektiğini söyledi. Rusya'nın Suriye'ye S-300 hava savunma sistemleri vermesi ihtimalini değerlendiren İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, kendilerine karşı devreye sokulması halinde S-300'leri yok edeceklerini söyledi.


Sputnik'in haberine göre Şamanov bir Rus haber ajansına demecinde, Suriye'ye S-300 sevk edilmesi halinde, bu hava savunma sisteminin ülkedeki önemli tesisleri, 10 bin metreye kadar yükseklikten hava saldırısı düzenleyen savaş uçaklarına karşı koruyabileceğini söyledi.

Rus parlamenter, "Bu nedenle, garantör ülkeler Rusya, Türkiye ve İran'ın bu yönde bir karar alması halinde Suriye'ye S-300 sistemleri teslim edilmesi mantıklı olurdu" diye ekledi.

Şamanov ayrıca, Rusya, Türkiye ve İran liderlerinin karar alması halinde Rus askeri üretim sanayisinin imkanlarının Suriye'ye S-300 füzeleri sevk edilmesine izin vereceğini de kaydetti.

Suriye'ye S-300 sevk edilmesi ihtimali, ABD, Fransa ve İngiltere'nin Suriye'de kimyasal silah üretimi ve depolanmasında kullanıldıklarını iddia ettikleri tesisleri 14 Nisan'da hava ve denizden bombalaması sonrası tartışılmaya başlamıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da bu saldırının ardından Suriye'ye S-300 sistemleri göndermelerini önünde artık ahlaki bir yükümlülüklerinin kalmadığını söylemişti.

Kommersant gazetesinin dünkü sayısında yayınlanan bir yazıda, Suriye'ye S-300 teslimatının ücret alınmadan askeri yardım kapsamında yapılacağı iddia ediliyordu.

Rusya'nın Suriye'ye S-300 hava savunma sistemleri vermesi ihtimalini değerlendiren İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, kendilerine karşı devreye sokulması halinde S-300'leri yok edeceklerini söyledi.

Suriye'yi 2011'de savaş başladığından beri sık sık vuran ve artık bu ülkedeki İran hedeflerine yönelen İsrail'den yeni bir tehdit geldi.

Savunma Bakanı Avigdor Liberman, ''Bizim için önemli olan, Rusların Suriye'ye vermekte olduğu savunma silahlarının bize karşı kullanılmayacak olması. Eğer bize karşı kullanılırsa biz de onlara karşı eyleme geçeriz'' dedi.

İsrail'in 9 Nisan'da Suriye'nin Humus bölgesinde İranlıların konuşlandığı T-4 üssüne füze saldırısını, ABD, İngiltere, Fransa'nın 13 Nisan'ı 14 Nisan'a bağlayan gece Suriye hükümetine bağlı bir dizi üs ve tesise füze saldırıları takip etmişti. Ardından Rus gazetesi Kommersant, askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde, Moskova'nın yakında Suriye'ye S-300 sevkiyatına başlayabileceğini gündeme getirdi.

Bu haberleri okuduğunu ve duyduğunu belirten Liberman ''Ama bunların gerçeklikte bir temeli yok. Bir şey net olmalı: Uçaklarımıza ateş eden olursa onları yok ederiz'' vurgusu yaptı.

İsrail'in Suriye'nin içişlerina karışmadığını ama diğer yandan İran'ın Suriye'yi İsrail'e yöneltilecek ileri silah sistemleriyle doldurmasına izin vermeyeceklerini söyleyen Liberman, Suriye'de sorunun Rusya değil, İran olduğunu savundu. Suriye'de halihazırda konuşlu Rus hava savunma sistemlerinin İsrail'e karşı kullanılmadığını söyleyerek şöyle devam etti:

''Ruslarla açık hattımız var, hakikaten konuşuyoruz, bazen zorlu bir konuşma oluyor, ama sonuçta açık. Ruslarla uzun yıllardır sürekli koordinasyon halindeyiz ve bu sayede ihtilaftan kaçınıyoruz.''

İsrail Savunma Bakanı ''Bize karşı harekete geçenler sadece Suriyeliler. Suriye sistemleri bize karşı eyleme geçerse onları yok ederiz'' diye ekledi.

Bu arada Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye saldırısı sonrasında Şam'a S-300 hava savunma sistemleri gönderip göndermeyeceği konusunda yorum yapmaktan kaçındı.
 
Peskov'a bugünkü basın toplantısında Kremlin'in Suriye'ye S-300 sistemleri sevkiyatını destekleyip desteklemediği soruldu.

Peskov, "Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye'ye yönelik saldırıdan birkaç saat sonra yaptığı açıklamayı dikkatlice okuyun" yanıtını verdi.

Putin, saldırıdan sonra yaptığı açıklamada, saldırıyı terörle mücadele ön safta yer alan egemen bir devlete yönelik saldırganlık eylemi olarak niteleyerek, saldırının tüm uluslararası ilişkiler sistemi üzerinde yıkıcı etki yaratacağının altını çizmişti. Rus lider, Suriye'ye S-300 sevkiyatına ilişkin bir ifade kullanmamıştı.

Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Harekat Dairesi Başkanı Orgeneral Sergey Rudskoy da, "Birkaç yıl önce bazı Batılı partnerlerimizin yoğun talebi üzerine Suriye'ye S-300 sistemleri sevk etmekten vazgeçtik. Ancak yaşanan bu gelişme ışığında, bu konuyu yeniden gündeme alabiliriz. S-300'leri sadece Suriye'ye değil, diğer ülkelere de sevk edebiliriz" diye konuşmuştu. 

24.4.2018

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама