Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Rusyadan Sevgilerle

Putin rekorla kazandı: % 76,66

Rusya'da halk 6 yıl daha devlet başkanlığı için Putin'i "rekor oyla" seçti. Putin, oyların yüzde 99'unun sayıldığı 05.50 itibarı ile yüzde 76,66 oy oranına ulaştı.  Rus lider böylece, 2004'de aldığı yüzde 71'lik oyu geride bıraktı. Putin 2000 seçiminde yüzde 53, 2012 seçiminde ise yüzde 63,6 oy almıştı. Bu kez Putin "en yakın" rakibine yüzde 64,38 fark atarak ipi kolay göğüsledi.

18 yıldır Rusya'yı yöneten Putin, iktidarını 24 yıla uzatmanın önünü, böylece "geniş halk desteği ile" açtı. Seçim olaysız tamamlandı. Putin'e 92,15 ile en yüksek oy Kırım'da verildi. Moskova bölgesinde yüzde 72, Leningrad bölgesinde yüzde 79, Tataristan'da yüzde 82, Dağıstan'da yüzde 90, Çeçenistan'da yüzde 91,63 oy Putine verildi. Ülkenin en doğusundaki bölgelerde ise yüzde 65'e kadar gerileyen oy oranları dikkati çekti. 


Putin yurtdışında yaşayan Rusya vatandaşlarının yüzde 78,29'inin oyunu aldı. 

Seçim Kurulu'nun sabahki son açıklamasına göre, 107 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede katılım oranı yüzde 67'yi geçti. Putin 55 milyon seçmenin oyunu aldı.

Seçim Kurulu açıklamasına göre Putin'in ardından Komünist Parti adayı Grudinin yüzde 11,82 oyla ikinci, Jirinovski yüzde 5,68 ile üçüncü. Ksenia Sobçak yüzde 1,66 oy alabildi. Grigori Yavlinski yüzde 1,04, Boris Titov yüzde 0.75, Maksim Suraykin yüzde  0,68, Sergey Baburin yüzde 0.65 oy topladı.

Putin sonucun kesinleşmesi üzerine gece Kremlin Sarayı'nın önündeki Manej Meydanı'nda Kırım'ın Rusya'ya katılmasının 4. yıldönümü için yapılan konsere katılıp halka hitap etti. Seçimi "Rusya halkının zaferi" olarak niteleyen Putin, "Rusya'yı birlikte daha da büyük yapacağız" dedi. Soğuk havaya rağmen açık hava konserine 35 binden fazla kişi katıldı ve Putin'in zaferini coşkuyla kutladı.


 




Sabahın gelişmeleri:

Başkan Putin sabah erken saatte Moskova'da oyunu kullanırken, Merkez Seçim Kurulu'ndan açıklama geldi: "Seçime katılım rekor düzeyde."

Açıklamaya göre, Moskova saati ile 10.00'da katılım oranı ülke çapında yüzde 16,65 oldu. 2012 seçimlerinde bu saatte oran yüzde 6,53 idi.

Saat 18.00'de ise oy kullananların oranı yüzde 59,59 oldu. 2012 seçimindeki oran aşıldı. 

Kayıtlı seçmen sayısı 107 milyon 230 bin olarak açıklandı.

Yurt dışında da diplomatik temsilciliklerde Rusya vatandaşları oy kullanıyor.

Yaklaşık 18 yıldır iktidarı elinde tutan Vladimir Putin’e altı yıl daha başkanlık yolu açması beklenen başkanlık seçiminde sürpriz beklenmiyor.

Kremlin, seçimlere katılım oranını yükseltebilmek için büyük çaba harcarken, anketler Putin’in yüzde 65-75 arası bir oy ile ilk turda seçileceğini gösteriyor.

Sonuç bu şekilde çıkarsa Rusya Devlet Başkanı Putin'in 2024'e kadar iktidarda kalması mümkün olacak. Medvedev’e koltuğu bıraktığı dönem hariç, Putin dördüncü dönem başkanlık yapacak.

Bu seçim, 1991’de SSCB’nin dağılmasından beri yapılan yedinci seçim olacak.

Putin’in karşısında yedi aday daha yarışacak. Ancak bunlar içinde hiç birinin yüzde 10’un üstünde oy alması beklenmiyor.

Putin 2000 ve 2004 seçimlerinde iki dönem başkan seçilmiş, Anayasa  iki dönemden fazla “kesintisiz” başkanlık izni vermediği için  2008-2012 yıllarında Medvedev’in adaylığını destekleyip kendisi başbakanlık yapmıştı. Putin, 2012’de yapılan seçimlerde, bu kez anayasa değişikliği ile dört yıldan altı yıla çıkarılan bakanlık dönemini yüzde 63,6 oyla kazanmıştı.

Putin seçimde Kremlin partisi sayılan Birleşik Rusya’dan değil, “halkın adayı” olarak bağımsız aday oldu. Putin’in dışında Rusya Liberal Demokratik Partisi Başkanı Vladimir Jirinovskiy, Komünist Parti adayı Pavel Grudinin, Yabloko Partisi lideri Grigoriy Yavlinsky, Büyüme Partisi lideri Boris Titov, Rusya Halk Konseyi Partisi lideri Sergey Baburin, Rusya Komünistleri Partisi lideri Maksim Suraikin ve Sivil İnsiyatif Partisi adayı Kseniya Sobçak seçimde yarışacak.

Son anketlere göre Grudinin’in yüzde 7, Jirinovskiy'nin yüzde 5,5, Yavlinsky ve Sobçak’ın yüzde 1’er, Titov, Baburin and Suraikin’in ise yüzde 0,3 oranında oy almaları bekleniyor.

Putin’in özellikle şehirli liberal kitle arasında popüler olan, kazanma şansı olmasa da “kayda değer rakibi” sayılan  Rus muhalif aktivist Aleksey Navalnıy’ın, hakkındaki yolsuzluk-suistimal mahkumiyeti nedeniyle seçimlere sokulmamıştı.

Başkan Putin, yayınladığı son video mesajında halkı oy vermeye çapırdı. Rusya anayasasında tek güç kaynağının halk olduğunu ve ülkenin geleceğinin de halkın seçimlerine bağlı olduğunu söyleyen Putin,  "Eğer oy vermekten kaçınırsanız, o zaman bu belirleyici ve kilit seçimler, sizin fikirleriniz dikkate alınmadan gerçekleştirilmiş olacak. Biz Rusya'da her zaman kendi kaderimizi kendimiz belirledik: Vicdanımızla, hakikat ve adalet anlayışımızla, vatanımıza olan sevgimizle hareket ettik. Bu bizim, tüm dünyanın tanıdığı milli bir karakterimiz" dedi.

Bu arada Kremlin'in, yarın yapılacak devlet başkanlığı seçimlerine katılım oranıyla ilgili beklentisini düşürdüğü öne sürüldü. RBK ajansı, Kremlin'e yakın bir kaynağa dayanırdığı haberinde, daha önce yüzde 70 katılım oranını yeterli bulan Kremlin'in, bu beklentisini yüzde 65'e kadar indirdiğini yazdı.

Rusya'da 2012 devlet başkanlığı seçimerinde seçmenlerin yüzde 65,3'ü sandığa gitmişti. Yarınki katılım oranının bundan düşük olması halinde halkın seçimlere ilgisinin azaldığı sonucunun çıkacağı, Kremlin'in seçmenlerin en az yüzde 65'inin oy kullanmasını umduğu belirtiliyor.

TÜRKİYE'DE SANDIK BAŞI

Rusya Devlet Başkanlığı seçimleri için Türkiye’de bulunan Rusya vatandaşları 11 ayrı merkezde oy kullanabilecek. Rusya Devlet Başkanlığı seçimleri kapsamında 3 Mart’tan başlayarak belirlenen günlerde Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerinde oy kullanılacak.

Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada Türkiye’de yaşayan ve geçici olarak Türkiye’de bulunan Rus vatandaşlarının 18 Mart Pazar günü yapılacak Rusya Devlet Başkanlığı seçimlerinde oy kullanabileceği belirtildi. Açıklamada, Türkiye’de yaşayan Rusya vatandaşlarının yanı sıra ülkede geçici olarak bulunan Rusya vatandaşlarının, Türkiye’nin 11 il ve ilçesinde oy kullanabileceği vurgulandı.

Buna göre; Rus vatandaşları, seçim günü olan 18 Mart’ta saat 08:00’den 20:00’ye kadar Rusya Ankara Büyükelçiliği ile Antalya, İstanbul ve Trabzon başkonsolosluklarında kurulacak olan sandıklarda oy kullanabilecek.

Rusya’nın diplomatik temsilciliklerine uzak mesafede yaşayan Rus seçmenleri için de çeşitli illerde sandıklar kuruldu ve 15 Mart'a kadar oy kullanıldı.

Açıklamada, Rusya Devlet Başkanlığı seçimlerinde yarışacak adaylara da yer verildi. Buna göre Rusya Devlet Başkanlığı için yarışacak 8 isim şöyle: Sergey Baburin (Rusya Tüm Halkının Birliği), Pavel Grudinin (Rusya Federasyonu Komünist Partisi), Vladimir Jirinovskiy (Rusya Liberal Demokrat Partisi), Vladimir Putin (bağımsız), Ksenia Sobçak (Sivil Girişim), Maksim Suraykin (Rusya’nın Komünistleri), Boris Titov (Yükseliş Partisi), Grigoriy Yavlinskiy (Yabloko)
Açıklamada, Rusya Devlet Başkanı’nın Rusya Anayasası gereği altı yıl sürecek görevi için herkesin eşit seçim hakkına sahip olduğu gizli bir oylamayla seçildiği, 35 yaşını dolduran ve son 10 yılda Rusya’da sürekli yaşayan Rusya vatandaşının, Rusya Devlet Başkanı seçilebileceği; bir kişinin arka arkaya en fazla iki kez Devlet Başkanı seçilebileceği belirtildi.

Rusya Merkezi Seçim Komisyonu verilerine göre, yurt dışındaki seçim komisyonlarına 2 milyona yakın oy pusulası gönderildi. Rusya Devlet Başkanlığı seçimleri için Rusya dışında 145 ülkede 385 oy sandığı kuruldu.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı seçimleri ile ilgili detaylı bilgilerin Rusya Merkezi Seçim Komisyonu internet sayfası www.cikrf.ru adresinde, Türkiye’de yapılacak oylama ile ilgili detaylı bilgilerin ise Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği internet sayfası www.turkey.mid.ru adresinde bulunabileceği ifade edildi.


18.3.2018

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?



©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама