Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Rusya'dan harekata 'sessiz' takip

Türkiye'nin Suriye topraklarındaki "Zeytin Dalı" askeri harekatı sürerken, Savunma Bakanlığı'nın "Bölgedeki askerlerimiz başka bir yere kaydırdık" açıklaması dışında Kremlin'den bir yorum gelmedi. Moskova, ne destek verip ne de açıkça itiraz ettiği operasyonu "ihtiyatla" takip ediyor. Rusya medyasında da, Kremlin'in çizgisine paralel olarak konunun fazla yorumlanmaması ve sadece ajan haberleri ile yetinilmesi dikkati çekiyor.

Diğer yandan YPG'nin, operasyondan Türkiye'nin yanında Rusya'yı da sorumlu tutan açıklaması Rus basınına yansıdı. YPG’nin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin yayın organı Rudaw’a açıklamasında, "Rusya yeşil ışık yakmadan Türkiye Afrin harekatına girişemezdi. Afrin harekâtında Rusya da en az Türkiye kadar sorumludur. Türkiye’nin ortağıdır. Rusya, Afrin’deki askerlerini geri çekerek Türkiye’nin operasyonuna dolaylı yoldan destek vermiş, ortağı olmuştur. Bu yüzden Rusya’yı da en az Türkiye kadar saldırıdan sorumlu tutuyoruz.”

Dünkü gelimeler şöyleydi:

Türk Silahlı Kuvvetler, Suriye'nin kuzeybatısında bulunan Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekatı'nı başlattı. Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya’nın Suriye’deki komuta merkezinin Türkiye’nin harekât başlattığı Afrin’de bulunan Rus askerlerin güvenliklerini sağlamak için o bölgeden farklı bir bölgeye çektiğini bildirdi.

 Rusya Savunma Bakanlığı'nın  yaptığı açıklamada, "Rusya'nın Suriye'deki komuta merkezi, TSK'nın harekât başlattığı Afrin'de bulunan Rus askerlerin güvenliklerini sağlamak üzere tedbir aldı"  denildi. Askerlerin çatışmasızlık bölgesi olan  TellRifat'daki Tel-Acar bölgesine kaydırıldığı bildirildi. 

Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya’nın Suriye’deki komuta merkezinin Türkiye’nin harekât başlattığı Afrin’de bulunan Rus askerlerin güvenliklerini sağlamak için o bölgeden farklı bir bölgeye çektiğini bildirdi.

Açıklamada ayrıca, ‘olası provokasyonların önüne geçmek, Rus askerlerinin yaşamına ve sağlığına yönelik tehdidi önlemek için Ateşkesi İzleme Merkezi'nin Afrin bölgesinde bulunan grubunda yer alan askerlerin ve askeri polisin Tel Rıf'at'taki gerilimi azaltma bölgesine çekildiği' kaydedildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, "Rusya'nın Ateşkesi İzleme Merkezi, çatışma bölgelerini terk eden sivil halka gerekli yardımların hızlı bir şekilde sağlanması için Tel Rıf'at'taki gerilimi azaltma bölgesinin içindeki ve etrafındaki durumu kesintisiz olarak izlemeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Suriye'nin operasyon başlattığı Suriye'nin kuzeydoğusundaki ABD provakasyonlarının krizi başlatan başllıca faktör olduğu belirtilirken, Ankara'nın Washington tarafından kurulması gündeme getirilen 'Sınır Güvenlik Gücü'nün son derece olumsuz bir tepkiyle karşılandığı belirtildi.

ABD'nin sorumsuz davranışlarının barışçıl çözüm sürecine zarar verdiği ifade edilirken, ABD'nin kontrolsüz modern silah sevkiyatlarının Türkiye'yi operasyona ittiği belirtildi.

Bu arada Türk Silahlı Kuvvetler, Suriye'nin kuzeybatısında bulunan Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekatı'nın başlatıldığını açıkladı. TSK'dan yapılan yazılı açıklamada, "Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye'nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17:00'dan itibaren 'Zeytin Dalı Harekatı' başlatıldı" denildi.

Açıklamada, harekatın meşru müdafaa hakkı çerçevesinde ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak yürütüldüğü belirtildi.

Haber kanallarının Hatay'dan yaptıkları canlı yayınlarda ve ajansların geçtiği görüntülerde sınırın Suriye tarafındaki dağlık arazide dumanların yükseldiği görüldü.

Öte yandan Rus senatör Klintseviç, Rusya’nın Suriye’yle diplomatik işbirliği yapacağını ve Birleşmiş Milletler’de (BM) Türkiye’nin Afrin’de başlattığı operasyonu sonlandırmasını talep edeceğini belirtti.

Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Frants Klintseviç, Türkiye'nin başlattığı ‘Zeytin Dalı Harekâtı' ile ilgili olarak operasyonun Suriye topraklarında bir silahlı çatışmanın meydana gelmesi olasılığını dışlamadığını da kaydetti.

Klintseviç, Suriye ile Türkiye arasında bir silahlı çatışmanın başlaması durumunda Rusya'nın böyle bir çatışmaya katılmayacağını, böyle bir durumun mevcut anlaşmalarda öngörülmediğini ifade etti.
 
Konu dün medyaya şu haberle konu olmuştu:

TSK'nın olası Afrin operasyonu öncesi bölgede bulunan Rus askerlerinin güneye doğru çekileceği belirtildi. Anadolu Ajansı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'nin Afrin kentine  gerçekleştirmesi beklenen harekât öncesi, Türkiye sınırına yakın bölgedeki Rus askerlerinin çekilmeye başladığını duyurdu. 

Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus askerlerin Afrin’den çekildiklerine yönelik haberleri yalanladı. Sputnik'in haberine göre Lavrov, Rus askerlerin Afrin’den çekildiklerine yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. 
 
‘Rusya’nın Afrin’deki silahlı kuvvetlerini gerçekten çekmeye başladı mı?’ sorusuna yanıt olarak Lavrov, “Bu yöndeki haberler daha sonra yalanlandı” ifadelerini kullandı.

 AA haberinde 170 Rus askerinin 17 km. güneye doğru çekileceği iddia edildi.

Kefer Cenne köyü yakınlarında konuşlu Rus askeri polisinin bölgeden gruplar halinde ayrıldığı belirtildi.

Afrin’den çıkan onlarca Rus askeri polisinin Esad rejiminin kontrolündeki Nubul ve Zehra beldelerine ulaştığı kaydedildi.

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile Milli İstihbarat (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan, Rusya'ya gitmiş, Rus Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov ile görüşmüştü. 

21.1.2018
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама