Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Satrançta dünyanın gözü Moskova'da: Kaybeden 400 bin dolar kazanacak

Satrançta dünya şampiyonluğu ünvanı için iki “büyük usta” Moskova’nın ünlü müzesi Tretyakovski’de masaya oturdu. Dünkü ilk oyun berabere bitti. Büyük turnuvanın ödülü az değil:

Toplam 2 milyon 550 bin dolar ödüllü olan, vergiler ve diğer kesintiler sonrası 1 milyon dolar met ödülün olduğu unvan maçında kazanan yüzde 60, kaybedeb yüzde 40’lık ödülü alacak.

Dünya Satranç Şampiyonu Hindistanlı Viswanathan Anand ile İsrailli “Büyük Usta” Boris Gelfand arasında oynanan 2012 Dünya Satranç Şampiyonluğu maçının birinci oyunu berabere bitti.

Rusya'nın başkenti Moskova'daki önemli sanat galerileri arasında yer alan ünlü Devlet Tretyakov Galerisi'nde oynanan maçın birinci oyununa beyazlarla başlayan Anand, oyuna vezir piyonunu iki kare ileri sürerek başladı.

Açılışlarda dünyaca tanınmış bir uzman olarak kabul edilen Gelfand'ın oyunda sıklıkla kullandığı ve Anand'ın da çok iyi bildiği Slav veya yarı Slav savunması gibi sistemler yerine daha önce repertuvarında pek rastlanmayan, “Gruenfeld Savunması”nı seçtiği görüldü.

“Gruenfeld Savunması”ndaki ana varyantlar arasında kabul edilen değişmeli varyanta giren Anand, 8. hamlede iyi bilinen varyantların dışına çıkarak daha az oynanan Fb5 hamlesini tercih etti.

Oyunun bundan sonraki bölümünde karşılık yapılan aşağı yukarı zorunlu hamlelerin ardından 13. hamleye gelindiğinde beyazın bir piyon geri bulunmasına karşın, rakibin henüz rok atmamasının verdiği bir inisiyatife sahip olunan karışık bir konuma ulaşıldı.

Resmi internet sitesinden maçı yorumlayan İngiliz Büyük Usta Nigel Short Anand, inisiyatife sahip olmasına karşın Gelfand'ın vezir kanadındaki geçer piyonları ve iki filinin Anand için önemli bir kaygı kaynağı olduğuna dikkati çekti. Short “İnisiyatif geçici bir durumdur. Bu yüzden elinize inisiyatif geçtiğinde yapabileceğinizin en iyisini yapmalısınız. Şu anda baskı Anand'ın üzerinde” dedi.

Anand'ın 14. hamlede satranç uzmanlarınca mantıklı olarak görülen d6 hamlesini yaparak piyon açığını siyah şahın merkezdeki açık pozisyonuna baskı yaparak karşılamaya çalıştığı görüldü.

Oyunda 18. hamleye gelindiğinde sahip olduğu inisiyatifi geri vermek pahasına feda ettiği piyonu geri alan Anand, beraberliğe razı olduğunun sinyallerini verdi.

Oyunun 19. hamlesinde Anand'ın Kb6 veya e5 gibi aktif hamleler yapmak yerine Ff4 oynayarak rakibin c dikeyindeki önü tıkalı durumdaki kalesini b dikeyine getirerek aktifleştirdiği ve b dikeyindeki aktif kalesini ise c3'teki piyonun tıkadığı kapalı c dikeyine getirmesi dikkati çekti. Oyunu chessgames.com internet sitesinde yorumlayan Rus Büyük Usta Natalia Pogonina, Anand'ın 20. Kc2 hamlesinin çok pasif olduğunu belirterek, bunun yerine 20. Ka2 hamlesini önerdi.

Ancak siyahın açık pozisyonda güçlü fil çiftine sahip olmasına karşın bu avantajının oyunu kazanmaya yetmediği görüldü ve 23. hamlede taraflar beraberlikte anlaştı.

Anand: “Şaşırtılmayı bekliyordum”

Oyunun ardından her iki oyuncunun da katıldığ bir basın toplantısı düzenlendi.

Anand, “Gruenfeld Savunması”nı bekleyip beklemediği yönündeki soruyu, “Şaşırtılmayı bekliyordum” diye yanıtladı.

Gelfand da oyun sonunda siyahın avantajının bulunduğu yönündeki yorumları, bu tip değerlendirmelerin bilgisayarların etkisiyle yapıldığını söyleyerek reddetti. Gelfand, oyunda beraberliğe götüren 23...fxe4 hamlesi yerine oynanabilecek kritik 23...Fd7 hamlesini, 24. Kfc1 hamlesine iyi bir karşılık bulamadığı için tercih etmediğini belirtti.

Maçın 1. oyununun hamleleri şöyle gerçekleşti:
Beyaz: Anand - Siyah: Gelfand - 1.d4 Af6 2. c4 g6 3. Ac3 d5 4. cxd5 Axd5
5. e4 Axc3 6. bxc3 Fg7 7. Af3 c5 8. Fb5 Ac6 9. d5 Va5 10. Kb1 a6 11. Fxc6 bxc6
12. O-O Vxa2 13. Kb2 Va5 14. d6 Ka7 15. Fg5 exd6 16. Vxd6 Kd7 17. Vxc6 Vc7 18. Vxc7 Kxc7 19. Ff4 Kb7 20. Kc2 O-O 21. Fd6 Ke8 22. Ad2 f5 23. f3 fxe4 1/2-1/2.

Moskova'da 1856 yılından kurulan Devlet Tretyakov Galerisi'nde 12 oyun üzerinden oynanan 2012 Dünya Satranç Şampiyonluğu maçının ikinci karşılaşması bugün TSİ 14.00'de yapılacak.

Toplam ödülün vergiler ve diğer kesintiler düşüldüğünde 1 milyon avro olduğu maç, 30 Mayıs'a kadar sürecek.

Galibiyetin 1 puan, beraberliğin yarım puanla değerlendirildiği maçta 12 oyunun sonunda 6,5 puanı alan taraf karşılaşmanın galibi olarak ödül parasının yüzde 60'ını kazanacak. Kaybeden oyuncu ise paranın yüzde 40'ını alacak.

Oyunda eşitlik bozulmaz ve karşılaşmanın galibinin, çeşitli zaman kontrollerinde yapılacak mini eşitlik bozma maçları sonunda ortaya çıkması durumunda kazanan taraf paranın yüzde 55'i, kaybeden taraf ise yüzde 45'ini elde edecek. (AA)

12.5.2012

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама