Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Rusyadan Sevgilerle

"Yasaklar 1 haftaya kalkacak"

Beklenen "müjdeli haber" geldi: Türkiye ve Rusya başbakanlarının salı günü İstanbul'daki görüşmesinde, çalışma ve inşaat faaliyet yasağı dahil, domates ve vize hariç tüm yasakların kaldırılması kararı çıktı. Başbakan Yıldırım, yasakların "mayıs ayı içinde, gelecek bir haftada kaldırılacağını" söyledi. ,

Yaptırımların kaldırılmasına ilişkin ortak bildiri İstanbul'da imzalandı. Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, "Türkiye'den bir dizi ürünün alımına yönelik yasakları ve Türk vatandaşlarının Rusya'da çalışmalarına yönelik kısıtlamaları kaldıracaklarını" belirtti ve yaptırımların kaldırılması konusunda Türkiye'nin de 'aynı biçimde davranmasını' beklediklerini kaydetti.

Medvedev'in sözlerine göre, domates hariç Türk sebze ve meyve dahil gıda ürünü yasakları, iş gücü kullanımına ilişkin engeller, inşaat dahil sektörel faaliyet yasakları kaldırılacak.

Rus ajansları, Medvedev'in çalışma yasaklarının da kaldırılacağına dair sözlerini şu ifadeyle verdi:

"Он уточнил, что снятие ограничений касается «плодоовощной продукции, за исключением томатов, использования рабочей силы, так называемых секторальных ограничений на ведение бизнеса в отдельных направлениях, включая стройку».

Medvedev Türkiye'den domates alımına yönelik yasağın yürürlükte kalmaya devam edeceğini söyledi.
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün (KEİ) 25. Kuruluş Yıldönümü Zirvesi için geldiği İstanbul'da temaslarda bulunan Medvedev, Türkiye'den domates alımına yönelik yasağı 'şimdilik koruyacaklarını' söyledi.

Başbakan Yıldırım ise,  "Rusya ile kısıtlama ve yasaklar kaldırıldı. Medvedev ile bu konuları konuştuk. Vize konusu da nihai karara bağlanacak. Rusya ile tarım ürünlerinin ithali konusunda bu ay içinde Bakanlık düzeyinde görüşmeler devam edecektir" dedi.

Yıldırım, Gürcistan'a hareketi öncesi soruları yanıtladı:

Rusya ile önemli imzalar atıldı. Yasaklar ne zaman kalkacak? Domatesle ilgili yasak kalktı mı?

"Bugün KEİ Cumhurbaşkanlığımızın ev sahipliğinden toplantısı oldu. 12 ülkeden hükümet başkanları katıldı. Rusya Federasyonu Başbakanı sayın Dimitri Medmedev'le biraraya geldik, ikili konuları gözden geçirdik. Uçak krizinden sonra normalleşme sürecinde yeni bir adım daha attık. Normalleşmeye esas birçok kısıtlama tamamen kaldırılmış durumda. Müteahhitlik hizmetleri, teknik müşavirlik, seyahat acentası, turizm, kamu ihaleleri, ağaç işleri olmak üzere Türk firmalarına uygulanan yasaklar, kısıtlamalar Mayıs ayı içinde kaldırılma kararı alınmıştı. Ülkemizden ithalatı yasaklanan taze üzüm, elma, armut, çilek, salatalık, beyaz ete yönelik yasaklar 1 hafta içinde sonlandırılacaktır. Ayrıca vize konusunda öncelikle uçuş personeli ve hizmet pasaportuna yönelik vizeler Mayıs ayında kaldırılmış olacaktır, vizeyle ilgili konular iki ülkenin bakanları arasında görüşmeleri devam edilecek, nihai karar verilecektir. Rusya'nın karantina idaresi tarafından alınan önlemler neticesinde biber, patlıcan, yaş meyve, beyaz et yasağı kaldırılacaktır. Bu görüşmeler Mayıs-Haziran ayında görüşmeler devam edilecektir. Domateste mevsimlel taleplere göre adım atılacak."
 
Bildiriye iki ülkenin ekonomiden sorumlu başbakan yardımcıları Mehmet Şimşek ve Arkadi Dvorkoviç'in imza attıkları belirtildi. Anlaşmanın içeriği konusunda detaylar bekleniyor. 

Başbakan Yıldırım'ın ofisinden yapılan açıklamada, "İmzalanan ortak bildiri, iki tarafşlı ilişkilerin normallşetirilmesi, daha da geliştirilmesi ve iki ülke arasında ticaretin itileştirilmesi için önemli bir adım atıldı" denildi.

Rus ajanslar, "Türkiye ile Rusya yaptırımların ve sınırlamaların karşılıklı olarak kaldırılmasına dair ortak anlaşmayı imzaladı" diye haberi duyurdu.

Moskovskiy Komsomlets de haberi manşetinden "Rusya ile Türkiye yaptırımları resmen kaldırdı" dedi.

Şimdi bu imzaların tüm sınırlama ve yasakları kapsayıp kapsamadığını netleştirecek detaylı açıklama gündemde.

Bu arada Türk vatandaşlarına vize uygulamasının kaldırılmasının şu aşamada gündemde olmadığı bildiriliyor.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Erdoğan, bugün saat 17:15'de Rusya Federasyonu Başbakanı Dmitri Medvedev’i İstanbul'da Mabeyn Köşkü'nde ağırlayacak.

Gelişmeleri izliyoruz.



Türkiye-Rusya ilişkilerinde "yaptırım sancısı"nın sona ereceği umuduyla yeni haftaya başlanıyor. Rusya Başbakanı Medvedev, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün (KEİ) 25. Kuruluş Yıldönümü Zirvesi’ne katılmak üzere stanbul’da geldi. Sabah KEİ zirvesine kayılan Medvedev, önce Başbakan Yıldırım ile biraraya geldi. Görüşmede ikili ticari ekonomik sorunların ele alınması bekleniyor.

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'ndaki görüşme, basına kapalı gerçekleşiyor.

 Rus tarafından görüşmeye Başbakan Yardımcısı Arakdi Dvırkoviç ile Enerji Bakanı Aleksandr Movak'ın katıldığı açıklandı. 

Bu görüşmeden sonra Medvedev'in Erdoğan ile de buluşması bekleniyor.   İstanbul'da bugün ekonomik yaptırımlar konusunda "iyi haberler geleceği beklentisi zirve yaptı.

Medvedev, zirveye davet edilen Başkan Putin'in yerine Türkiye'yi ziyaret ediyor. Özel uçağıyla dün akşam saat 19.30 sıralarında İstanbul'a gelen Medvedev'i Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde Rus yetkililer ve diğer ilgililer karşıladı. Medvedev daha sonra Havalimanı'ndan ayrılarak konaklayacağı otele geçti.

Medvedev'in bugün Başbakan Binali Yıldırım ile bir araya geleceği açıklanmıştı. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de ikili görüşme planlanıyordu.

Rus basını, İstanbul’da Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev'in, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİÖ) toplantısı çerçevesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceği ve Türk Akımı’nı da ele alacağını yazdı. Habere göre, 22 Mayıs'ta Başbakan Medvedev KEİÖ toplantısı bağlamında Türk mevkidaşı Binali Yıldırım ve ayrıca da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de ikili görüşme yapacak. Görüşmede Türk Akım doğalgaz boru hattı projesi ve ikili ticari kısıtlamaların kaldırılmasına ilişkin konuların masaya yatırılacağı ifade edildi.

Ayrıca Medvedev'in İstanbul'da Rusya Başkonsolosluğu'nu ziyaret ederek, terör saldırısında suikaste kurban giden Büyükelçi Andrey Karlov anısına yapılan plaketin açılış törenine katılacağı bildirildi.

Medvedev, KEİ zirvesine katılarak diğer lidererle beraber "aile fotoğrafı"na katıldı. Zirvenin ardından Erdoğan-Medvedev görüşmesi bekleniyor.


"MÜJDE BEKLENİYOR"

Türk tarafının Rus buğdayına uygulanan vergiyi kaldırarak Rusya'ya yeni bir "jest" yapmasının ardından, pazartesi günü Rus tarafından da, uçak krizi ile konan yaptırımların kaldırılması konusunda nihai bir açıklama bekleniyor. Ancak şu ana kadar bu konuda medyaya yapılan bir açıklama yok. Başbakan Medvedev son olarak Türkiye'ye hareketinden mnce Başkan Putin ile Soçi'de görüşmüştü. Görüşmede Türkiye ziytaretinin de değerlendirildiği belirtiliyor.

Bu arada Sputnik'in haberine göre, zirveye katılacak olan Rus heyetine başkanlık edecek Medvedev'in ayrıca Moldova Devlet Başkanı İgor Dodon ile görüşmesi de bekleniyor.

Daha önce Rusya Başbakanlığı'ndan yapılan resmi açıklamada, Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç ve Enerji Bakanı Aleksandr Novak'ın da İstanbul ziyareti sırasında Medvedev'e eşlik edeceği belirtilmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde gerçekleşecek KEİ'nin 25. Kuruluş Yıldönümü Zirvesi'ne ayrıca Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, Moldova Cumhurbaşkanı İgor Dodon, Romanya Başbakanı Sorin Grindeanu ve Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko da katılacak.

Zirvede üye ülkeler arasındaki işbirliğini artırma, sınır ötesi karayolu, deniz ve enerji altyapısının geliştirilmesi de dahil olmak üzere, KEİ önündeki hedeflerin ele alınacağı, tarafların yenilebilir enerji, enerji etkinliği, yeşil teknoloji, KOBİ'lerin kalkındırılması, bölgesel ve belediye yönetimi, bölge ülkelerinin ihracat potansiyelinin artırılması gibi konulara dair projeler görüşülecek.


22.5.2017

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама