Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
BAŞARI ÖYKÜLERİ

Saygı, minnet, alkış Şarık Tara’ya

USTALARA SAYGI// Türk iş dünyasının Rusya’da 30 yılı bulan başarı öykülerinin ilk ve en önemlisine O imza attı…  SSCB döneminde ayak bastığı bu coğrafyada bitmez bir enerji ile, yetenekli insanları organize ederek, gençlere şans vererek bir şirketi neredeyse sıfırdan dünya devleri arasına O taşıdı…  Sadece bir “şirket patronu” değil, büyük bir “aile babası” olarak bunca yıl Rusya’da on binlerce insana ekmek verdi, ufuk açtı, hayatlarını olumlu yönde değiştirdi… 

Bir matryoşka gibi, büyük “ana” Enka’nın içinden çıkan binlerce profesyonel, mühendis ve işçi, onun vesilesi ile adım attıkları Sovyet coğrafyasında kendi işlerinin patronu olup yeni başarı öyküleri yazdılar, matryoşkanın yeni halkaları oldular…

Sadece ticari-ekonomik başarıları ile değil, pek vitrine çıkarmayı sevmese de Türkiye-Rusya ilişkilerinin kültür-sanat tarafında da bir köprü oldu, Türkiye’nin ve Rusya’nın kanaat önderi konumundaki pek şok seçkin ismi, onun konuğu olarak iki ülkeyi keşfetti. Yani lobicilik çalışmaları da, asla ticari başarılarından daha az parlak olmadı.

Doğru bildiğini çekinmeden söyleme mertliği zaman zaman Türkiye’nin siyasi çalkantılarında başına dert açsa da, bildiği yolda yürüdü.

Belki de en önemlisi, aile şirketlerinin “baba” figürü ile birlikte dağıldığına sık tanık olunan Türkiye’de, hem oğlu, hem güvendiği ve kendisini mahçup etmeyen profesyonelleri, hem torunu ile başarı öyküsünü sürdüren bir zincir yaratmayı ve yaşatmayı da başardı.

Allah uzun ömür versin; 86 yılı dolu dolu hayatına, şapka çıkarılacak, ayakta alkışlanacak ve önünde saygı ve sevgi ile eğilinecek bu kadar başarıyı sığdıran bir isimden söz ediyoruz: Şarık Tara’dan.

Yaşarken efsane olan, sadece kendi şirketinde değil, tüm rakiplerinin nezdinde de “duayen” olarak saygı duyulan, iş hayatı dışında Türkiye’nin toplumsal hayatına da katkısı inkar edilmeyen Şarık Tara, önemli bir ödül ile onurlandırıldı:

Dünya Ekonomik Forumu tarihinde ilk kez verdiği iş dünyası ve devlet adamı ödülüne ENKA Vakfı Başkanı ve ENKA Şirketleri Onursal Başkanı Şarık Tara layık görüldü.

DHA’nın aktardığına göre, Çırağan Sarayı’nda düzenlenen ödül törenine Şarık Tara’nın ailesinin yanı sıra iş, siyaset, medya dünyasının önemli isimleri katıldı. Törene katılan isimler arasında Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi Semahat Arsel, Boyner Holding Başkanı Cem Boyner, Boyner Holding Başkan vekili Ümit Boyner, eski Başbakan Mesut Yılmaz ve Berna Yılmaz, CHP Milletvekili Şafak Pavey de vardı.

 Tara için düzenlenen törene Dünya Ekonomik Forumu'nun kurucusu ve başkanı Klaus Schwab, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Sönmez, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Doğan TV Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ konuşmacı olarak katıldı.

TARA’DAN EŞİNE TEŞEKKÜR

86 yaşındaki işadamı Şarık Tara’ya, Dünya Ekonomik Forumu tarihinde ilk kez verilen “Business Statesman" ödülü Dünya Ekonomik Forumu'nun kurucusu ve başkanı Klaus Schwab takdim etti. 

Tara’nın Dünya Ekonomik Forumu’na inanan ilk isimlerden birisi olduğunu vurgulayan Schwab, Dünya Ekonomik Forumu’nun bugün uluslararası alanda son derece önemli bir yer kazandığını söyledi. Ödül için teşekkür eden ENKA Şirketleri Onursal Başkanı Şarık Tara, “Bütün muvaffakiyetimin sebebi eşim Lale, ailem ve ENKA mensuplarıdır. Onları hiç bir zaman unutmadım" dedi. 
 
TÖRENİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN
 
Davos’taki toplantılara 1971 yılında henüz küçük bir organizasyonken başladığını anlatan Tara, hayatının neredeyse yarısını bu toplantılarda geçirdiğini söyledi. Davos’a teşekkür eden Tara, “Ben Davos’ta ‘Türkiye’nin problemleri nedir’ diye düşündüm, bu fikri yaymaya çalıştım. Bunun daha çok uluslararası olmaktan geçtiğine inandım" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN İLİŞKİLERİNİN GELİŞMESİNDE SAĞLADIĞI KATKILARDAN ONUR DUYUYORUM"

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Tara’nın Türkiye’nin uluslararası alandaki ilişkilerinin gelişmesine sağladığı katkıya değinerek “Son derece zor bir dünyada yaşıyoruz. Türkiye zor bir dönemden geçiyor. Birlikte fark yaratabiliriz. Bu ülkenin vatandaşı olarak sadece Türkiye’nin gelişmesine olan katkılarından değil, dünya ile ilişkilerde Tara’nın başarılarından onur duyuyorumö diye konuştu.

Ödül töreninde konuşan Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Şarık Tara’nın gençlere yol gösterdiğini söyledi. Yalçındağ “Sizin en önemli göreviniz gençlere yol göstermekti, belki de ‘yapmamamız’ gerekenleri bize anlatmaktı. Siz dünyaya yol açmak için, geldiğiniz yolu anlatmaya çalıştınız. Dünya Ekonomik Forumu önemli bir platform oldu, Türkiye de Davos’ta son derece önemli bir platform haline gelmiştirö şeklinde konuştu.


ŞARIK TARA KİMDİR?

Şarık Tara, Enka Holding Fahri Başkanıdır ve inşaat yüksek mühendisidir. Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı oğlu Sinan Tara yürütmektedir. Şarık Tara, RUYİAD (Rumeli Yönetici ve İş Adamları Derneği) üyesi ve derneğin Yüksek İstişare Konseyi Başkanıdır. 2014 yılında ödediği 37,6 milyon lira ile Türkiye'nin en fazla vergi veren kişisi olmuştur.2015 yılı verilerine göre 2,4 milyar dolar şahsi serveti ile Türkiye'nin en zengin 6. ismi olmuştur.

22 Nisan 1930 yılında Üsküp'te doğmuştur. Annesi Erenköy Kız Lisesi'nde okumuş, dönemin şartları uygun olmadığından tıp tahsili yapmamış, ancak yüksek kültürlü bir kimse olan Mahmure Hanım'dır. Anne tarafından I. Murat'ın öncü kuvvet komutanı ve Yıldırım Bayezid tarafından Üsküp ve Kosova bölgesini idareye tayin edilmiş olan Yiğit Bey'in torunudur. Yahya Kemal ile de torun çocukları olmaları nedeniyle aralarında akrabalık bağı vardır. Babası Fevzi Bey ise, bilindiği kadarı ile son üç kuşağı esnaflık yapan Karadağ kökenli Hacıhamziç (Tara'nın dedesi İbrahim Bey'in babası Hamza Bey'den dolayı bu isimle anılırlar-Tara soyadı ise Karadağ'daki Tara Dağı ve Tara Nehri'nden gelmektedir) ailesindendir. Fevzi Tara, Üsküp, Beyrut ve Belgrad'da tahsil yapmış bir avukattır. Sancak ve güney Yugoslavya Müslümanlarının Yugoslavya Kralı nezdinde temsilciliğini de yapan babası Manastır'da avukatlık stajını yaparken annesi ile tanışmışlardır. Lise eğitimini Şişli Terakki Lisesi'nde tamamladıktan sonra 1949'da girdiği İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesinden 1954 yılında mezun oldu.

1942 yılında Üsküp Başkonsolosu Reşat Karabuda'nın yardımıyla önce kendisi İstanbul'a gelir ve yengesi Seniha Hanım'ın yanında kalır. 1944'te ailesinin de geldiği Türkiye'de orta öğrenimini Şişli Terakki Lisesi'nde tamamladıktan sonra 1954 yılında İTÜ İnşaat Fakültesi'nden mezun olmuştur. Mezuniyetinden sonra 1957 yılında kız kardeşi Vildan Gülçelik'in kocası (daha sonra bir uçak kazasında vefat eden eniştesi Sadi Gülçelik ile birlikte ENKA Kolektif Şirketini kurarak müteahhitlik faaliyetlerine başlamıştır. Enişte ve kayınbirader sözcüklerinin ilk hecelerinden oluşan bir isim olan ENKA Kolektif Şirketi daha sonra Anonim Şirket'e, 1972'de de ENKA Holding A.Ş.'ye dönüşmüştür. Şarık Tara, bünyesinde çok sayıda şirketin yer aldığı ENKA Holding Yatırım Anonim Şirketi'nin halen Fahri (Onursal) Başkanlığını yapmaktadır.

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама