Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Gergin saatler: Rusya Halep'te bombardımana arayı 24 saat daha uzattı

Suriye ordusuyla birlikte hava operasyonları düzenleyen Rusya'nın, sivil ve muhalif güçlerin Suriye'nin Halep'ten çıkarılması için bugün yürürlüğe giren "insani ara" 24 saat daha uzatıldı. Halep'te Perşembe TSİ 08.00'de başlayan ve 19.00'da sona ermesi beklenen aranın, Cuma günü öğle saatlerinde sona ermesi kararı alındı.
 
BBC'nin haberine göre Rusya daha önce hava operasyonlarına sekiz saat ara vereceğini açıklamış fakat bu süreyi 11 saate uzatmıştı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, dün yaptığı açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in insani arayı tekrar uzatarak, bombardımana aranın Cuma yerel saatle 16.00'da sonlandırılması emri verdiğini açıkladı.

Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri, sürenin bitimine kadar yüzlerce yaralı ve hastanın bölgeden tahliye edileceğini umduklarını söyledi.

Moskova'nın 'insani ara' önerisi, adını Şam'ın Fethi Cephesi olarak değiştiren İslamcı örgüt Nusra Cephesi tarafından reddedilmişti.

Şam'ın Fethi Cephesi, BBC'ye ulaştırdığı yazılı açıklamada Halep'in doğusundan çıkmanın "teslim olmak" anlamına geleceğini vurgulamıştı.

Moskova'nın çağrısını reddeden örgüt, açıklamasında bölgedeki ana isyancı grupların Rusya'nın bu öneriyle "numara yaptığı" düşüncesinde olduğunu belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, ABD Işişleri Baknı John Kerry ile telefon görüşmesinde, bu militanların "bölge nüfusunun tahliye edilmesini engellediği" görüşünü bildirdi.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, bu saldırıların başlamasından bu yana bölgede 2 bin 700'e yakın sivilin öldüğü ya da yaralandığını tahmin ediyor.
Birleşmiş Milletler (BM), Şam'ın Fethi Cephesi'nin Halep'te 900'e yakın savaşçısı olduğunu ifade ediyor.

Örgütün açıklamasında, yıllarca Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kuşatma altında tuttuğu Humus'un 2014'te, başkent Şam yakınlarındaki Daraya'nın ise Ağustos ayında boşaltılması için benzer çabalar olduğu hatırlatıldı.

BM, Şam'ın Fethi Cephesi'nin Halep'te en fazla 900 savaşçısı olduğunu söylüyor.

Örgüt, Rusya'nın bu adımıyla Suriye'de Sünnilerin yoğunlukta olduğu bölgeleri "temizlemeyi" ve farklı isyancı grupları "ayrıştırarak" onları zayıflatmayı amaçladığı görüşünde:

"Halkımızdan vazgeçmeyi seçmeyeceğiz. Onların kanına ihanet etmeyeceğiz ve rejimi ortadan kaldırana kadar da cihadı sürdüreceğiz. Bunun karşısındaki herhangi bir plan reddedilecektir."

Esad: Rejim güçleri Halep'teki 'teröristlerden' kurtulmak zorunda

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, bu açıklamaların yapıldığı Çarşamba günü İsveç televizyonu SRF'e bugün verdiği röportajda, hükümet güçlerinin "Halep'teki teröristlerden kurtulması gerektiğini" belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı François Holande ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel ise, aynı gün Berlin'de geç saatlerde biraraya gelerek Suriye krizini konuştu.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Rus hava saldırılarının başlamasından bu yana Halep'te 2 bin 700'e yakın sivilin öldüğü ya da yaralandığını söylüyor.
Yine Çarşamba günü yapılan bir başka açıklamada, Şam'ın güneybatısında, kuşatma altındaki Muadhamiya kasabasından, çoğu isyancılar olmak üzere yüzlerce insanın
bölgeden çıkarıldığı söylendi.

Suriye rejimi güçleri, geçen ay örgütü kuşatmış ve gruba Rusya'nın desteğiyle ağır hava saldırıları düzenlemeye başlamıştı.

'İnsani ara' açıklaması , bombardıman sonucu Halep'te bir aileden 14 kişinin öldüğü haberlerinin ardından gelmişti. Bu saldırıda en az sekiz çocuk ve iki kadının öldüğü belirtilmişti.

Rusya Savunma Bakanı Sergei Şoygu, bu aranın sivillerin, hasta ve yaralıların bölgeden kaçabileceği altı insani koridorun güvenliğini garanti altına almayı sağlayacağını söyledi.

Şoygu, muhaliflerin ise kendilerine ayrılmış iki özel koridordan silahlarıyla geçerek bölgeyi terk edebileceklerini belirtti.

Ancak insani aranın yürürlüğe girmesinden kısa süre sonra, bu koridorlardan bazılarının ateşe verildiği açıklandı. Hükümet güçleri ve muhalif gruplari ise, koridorlara saldırılarla ilgili birbirini suçladı.

Savunma Bakanı Şoygu, Türkiye, ABD ve Katar'dan askeri yetkililerin de katıldığı, Cenevre'de Çarşamba gerçekleşen müzakereler süresince "teröristleri ılımlı isyancılardan ayırt etmek" için çalışmaların başlayabileceği çağrısı yaptı.

BM Suriye Özel Temsilcisi Stefan de Mistura, Şam'ın Fethi Cephesi militanlarına kentten ayrılmaları halinde eşlik edeceğini söylemişti.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Stefan de Mistura da, bölünmüş kent Halep'in doğusundaki cihatçı örgütlerin varlığının Suriye ve Rusya'nın askeri operasyonları için bahane yarattığını söylemişti.

Mistura, 6 Ekim'de Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında, Şam'ın Fethi Cephesi militanlarının kentten ayrılmaya karar vermesi halinde onlara eşlik edebileceğini açıklamıştı.

Mistura, "Şerefinizle, silahlarınızı da alarak İdlib veya istediğiniz başka bir yere gitmeye karar verirseniz o zaman bizzat size eşlik etmeye hazırım" demişti. (BBC)

21.10.2016

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама