Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

ABD: "Suriye'deki iç savaş devam ederse Rusya şehirleri saldırıya uğrayabilir"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Suriye’de iç savaşın devam etmesi durumunda bazı aşırıcı grupların saldırılarını sınır ötesine taşıyabileceği ve Rusya’nın şehirlerinde dahi saldırıların olabileceği yönünde uyarıda bulundu.

Hürriyet'te yer alan habere göre, Kirby, günlük basın toplantısında, Suriye’de devam et iç savaşa dair değerlendirmeler yaparken, Rusya’yı uyardı. John Kirby, “Suriye’de iç savaşın devam etmesi durumunda aşırıcı gruplar Suriye’deki bu durumu istismar edebilir ve operasyonlarını genişletebilir. Hiç şüphe yok ki bu Rusya’nın menfaatleriyle çatışabilir ve Rusya şehirleri dahi bu saldırılara maruz kalabilir.” dedi. 

İç savaşın devam etmesi durumunda Suriye’de savaşan Rus askerinin de bundan zarar göreceğini belirten Kirby, “Rus askerleri ceset torbalarında ülkelerine dönebilir. Rusya kaynaklarını ve daha fazla savaş uçağını kaybedebilir." şeklinde konuştu. 

"ABD SAMİMİYETİNİ KANITLASIN"

Öte yandan Kirby, Suriye’de iç savaşın sona ermesi adına sorumluluğun Rusya’da olduğu şeklindeki görüşlerini yineleyerek, “Bakan Kerry sorumluluğun Rusya’da olmaya devam ettiğini ve insani yardımların gerekli bölgelere ulaşmasının sağlanması gerektiğini söyledi” diye konuştu. 

Rusya’nın ve Beşşar Esed rejiminin Suriye’de sivillere ve hastanelere yönelik saldırılarından derin kaygı duyduklarını belirten Kirby, “Bakan Kerry, ABD’nin ve müttefiklerinin bu durumdan Rusya’yı sorumlu tuttuğunu açıkça söyledi” ifadesini kullandı. 

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova, Suriye’de samimiyeti Rusya’nın değil, bölgedeki varoluş yasalarını ihlal eden ABD ve partnerlerinin kanıtlaması gerektiğini söyledi.
Sputnik'in aktardığına göre,  ABD’nin ateşkes anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirten Zaharova, “Ama tüm dünyaya Suriye’de neden ilerleme kaydedilmediğini, bir yıllık çabaların neden boşa çıktığını anlatmak zorundalar. Bunun sorumlusu kimmiş? Rusya. Farklı ülkelerin temsilcileri hep aynı ifadeleri kullanıyor. Rusya, samimiyetini kanıtlamalıymış. Biz mi kanıtlamalıyız? Oraya insanlarımızı göndererek kanıtladık” dedi.

Komsomolskaya Pravda radyosuna konuşan sözcü, Rus birliklerinin Suriye’deki eylemlerinin karadaki tabloyu radikal biçimde değiştirdiğini belirterek, “Şimdi de kanıtlamamamız mı gerek? Bölgedeki akla gelen tüm varoluş yasalarını çiğneyerek Irak ve Libya’yı dağıttıktan sonra, çizmelerle Ortadoğu’yu çiğnedikten sonra samimiyetini onlar kanıtlamalı. Onlar Suriye’ye yönelik samimiyeti kanıtlamalı. Suriye’yi bir sömürge veya herhangi bir kara delik olarak değil devlet olarak gördüklerini kanıtlamalılar” dedi.

KERRY'DEN SERT UYARI

Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı Dışişleri Bakanı John Kerry‘nin Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’u telefonla arayarak Rusya ile Suriye görüşmelerini sona erdirebileceği uyarısında bulunduğunu duyurdu. Kerry’nin ayrıca Halep’te devam eden kara harekatının derhal durdurulması için Rus tarafına çağrı yaptığı da açıklandı. Haberi Deutsche Welle duyurdu.

Geçen hafta sonunda ABD ile Rusya arasında üzerinde anlaşılan ateşkes devam ederken Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı silahlı kuvvetlerien Halep‘e müdahalesi ile ateşkes fiilen sona ermişti. Suriye Ordusu ile Rusya'nın kısmen muhalif güçlerin kontrolündeki Halep’te başlattığı geniş çaplı kara harekatı tüm şiddetiyle devam ediyor. Son birkaç gün içinde 260 kişinin öldüğü, kentin merkezinde bulunan muhalif güçlerin elindeki bir mahallenin rejim güçlerinin kontrolüne geçtiği bildirildi.
Ateşkesin yeniden canlandırılması için ABD ile Rusya arasında son günlerde devam eden görüşmeler ise sonuçsuz kalmıştı.   

Bu arada Fransa Halep’te ateşkes ilan edilmesi için BM’den karar çıkartılmasını istedi. Fransa Ulusal Meclisi’nde konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, „Ateşkes yönünde oy kullanmayanlar savaş suçuna iştirak etme riskini üstlenmiş oluyorlar“ diyerek BM’den mutlaka karar çıkması yönünde görüş bildirdi. Ayrault Halep’teki son duruma ilişkin olarak da „Tüm görünen o ki Suriye rejimi Rusya ve İran'ın da yardımıyla kendi halkına karşı topyekün bir savaşa girişmiş bulunuyor“ ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon da Halep’te iki hastanenin bombardımanlara hedef olmasını sert bir dille eleştirerek kınadı ve bunun bir „savaş suçu“ olduğunun altını çizdi. BM Güvenlik Konseyi’nde Halep’teki durumu anlatan Ban, „Bir mezhabayı düşünün, oradaki durum ondan daha kötü. Saldırıya uğrayan hastanelerde kimi insanların uzuvları kopmuş, ateşten başını kaldıramayan çocuklar korku içinde“ diye konuştu. 

BM Genel Sekreteri „Gittikçe daha yıkıcı silahlar kullananlar ne yaptıklarının tam olarak bilincindeler, savaş suçu işliyorlar. Hastanelere saldırılar Suriye’deki tıp mensuplarına savaş açmak anlamına geliyor. Ancak uluslararası hukuk, tıp kuruluşlarının, yardım sevkiyatlarının ve tıbbi personelin kesinkes saldırılar dışında bırakılmasını net bir biçimde düzenliyor. İster sivil ister savaşan kişiler, yaralı ve hastalara kesinkes zarar gelmemesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.   
Hastaneler bombardıman sonucu işlevsiz hale geldi

Halep'te durumun gittikçe daha dramatik bir hale geldiği yönünde haberler de artıyor. Kliniklerin yaralaları tedavi etmede büyük zorluk çektikleri bildiriliyor. Suriye rejimi karşıtları hükümete bağlı güçlerin hastaneleri savaş taktiği olarak hedef aldığı suçlamasını yöneltiyorlar. Halep'te isyancıların elindeki bir bölgede bulunan iki hastaneye saldırı düzenlenmesi üzerine hastanenin işlevsiz duruma geldiği duyuruldu.

29.9.2016
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама