Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Lavrov: "Esad bizim için, Türkiye'nin ABD için olduğu türden bir müttefik değil"

 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı terörle mücadelede destekleseler bile, aralarında Türkiye ile ABD arasındaki gibi bir müttefiklik ilişkisi olmadığını söyledi. Lavrov ayrıca Ankara'nın eylemlerini 'yeni Osmanlı hevesi' olarak gördüklerini belirtti.

Sputnik'e röportaj veren Lavrov, Türkiye'nin yayılmacı güdülerle hareket ettiğini ve bunun sadece Suriye ile sınırlı olduğunu ifade ederek, "Güvenli bölge, B planı ve diğer saldırgan planlar Türkiye tarafından kışkırtıldı. Bu tutum, sadece Suriye için geçerli değil. Keza Türk askerleri, meşru Irak hükümetinin onayı olmamasına rağmen Irak'ta bulunuyor" dedi.

Öte yandan Lavrov, Türkiye'nin önerdiği Suriye'de güvenli bölge konseptinin AB tarafından kabul gördüğünü ve bunun Türkiye'nin şantajı altında gerçekleştiğini vurguladı.

Lavrov'un "ABD, Suriye'deki durumu istikrarsızlaştıracak bir faktör olarak Türkiye'yi ne kadar ciddiye alıyor?" sorusuna verdiği yanıt ise şöyle oldu: "ABD, Türkiye'nin Suriye'deki durumu daha da istikrarsızlaştırabileceğini anlıyor. Bunu çok iyi anladıklarını düşünüyorum."

'ESAD MÜTTEFİKİMİZ DEĞİL'

Rus Dışişleri Bakanı, "Esad bizim müttefikimiz değil. Evet, onu terörle mücadelede ve Suriye devletinin korunmasında destekliyoruz. Ama Esad bizim için, Türkiye'nin ABD için olduğu türden bir müttefik değil" dedi.

Ayrıca Lavrov Cenevre görüşmelerinin bu ay yeniden başlamasını beklediklerini belirtip, Suriyeli tarafların doğrudan görüşmeleri başlaması içinse gereken koşulların oluşmadığını söyledi. Lavrov, "Bu koşulların oluşmamasının nedeni, başta Türkiye olmak üzere yabancı sponsorlarının kötü etkisinde kalan Yüksek Müzakere Komitesi'nin kaprisleri" dedi.

"Türkiye, Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) müzakere sürecine tümüyle katılmasını tek başına engelliyor" diye devam eden Lavrov, "PYG, teröristlere karşı savaşan ve Suriye'nin büyük bir bölümünü kontrol eden en geniş Kürt partilerinden biri. Bu nedenle de (PYD) olmadan, anayasayı (Suriye'nin yeni anayasası) ve hatta (Suriye'de oluşturulacak) geçici (siyasal) yapıyı konuşmanın bir anlamı yok" vurgusunu yaptı.

Lavrov, Washington'ın, hem Suriye halkının tüm katmanlarının müzakere sürecine katılmasını hem de 'ılımlı muhalifler'le terörist gruplar arasında sınır çizilmesini (ılımlı muhaliflerin, terörist olarak tanımlanan grupların olduğu bölgeleri terk etmelerini) sağlayacak 'kapasitede' olduğunu vurguladı.

'BELKİ DE NUSRA'YI DESTEKLEYENLERİN KİŞİSEL BİR ÇIKARLARI VARDIR'

"Ilımlı olarak tanımlanan bu grupların El Nusra'ya saldırılmasını engellemek için bilinçli olarak bu örgütün mevzilerinde kaldığı yönünde bir izlenime sahibim. Belki de Nusra'yı destekleyenlerin ateşkesin bozulmasında kişisel bir çıkarları vardır ve durumu askeri çözüme götürmek için uğraşıyorlardır" diyen Lavrov, "Bu, kabul edilemez bir şey olurdu" diye ekledi.

'Problemin belki de IŞİD ve El Nusra ile 'şüpheli' ilişkileri olan Türkiye gibi ABD müttefiklerinden kaynaklandığını' belirten Lavrov, "Bu, ABD'nin ılımlı muhalifleri teröristlerin denetimindeki bölgelerden çekmekteki başarısızlığının açıklaması olabilir" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE İNSANİ SORUNLARIN ÇÖZÜLMESİNE YARDIM ETMİYOR'

Bu arada Lavrov, Türkiye'nin, Suriye'nin Kamışlı'daki sınır kapısının kullanılmasına izin vermemesinin insani sorunların çözülmesine 'yardım etmediği'ni belirtti: "Bu sınır kapısından (Suriye'ye) insani yardımlar götürülüyordu. Ancak Türkler, tüm çağrılara rağmen bu sınır kapısının açılmasını reddediyor."

Lavrov, Türkiye ya da Suudi Arabistan'ın Suriye'ye kara operasyonu düzenlemesini beklemediğini söyleyip, "Birilerinin tehlikeli oyunlara girişeceğini sanmıyorum. Zira Suriye'de Rus hava güçleri konuşlanmış durumda. Suriye'ye askeri müdahalede bulunmak doğrudan saldırganlık anlamına gelir. Bu seçeneği gerçekleştirmeye çalışanları terbiye etmeli" dedi.


Bu arada Lavrov, Türkiye'nin Suriye'de düşürdüğü Rus Su-24 uçağına da değindi: "Bir provokasyonla karşı karşıya kaldık. Türk hükümeti bir suç ve hata işledi. Bunun gibi bir olayın tekrarlanması mümkün değil. Nitekim bu gibi olayların önlenmesi için gereken tüm önlemler alındı. Türkler de bunu gayet iyi biliyor."

'EL NUSRA KONTROLÜNDEKİ BÖLGELERİN SESSİZLİK REJİMİNE DAHİL EDİLMEK İSTENMESİ KABUL EDİLEMEZ'

Ayrıca Rusya'yla yaptığı görüşmelerde ABD'nin, Halep'te El Nusra'nın kontrolünde olan bazı bölgeleri 'sessizlik rejiminin' uygulanacağı bölgelere dahil etmek istediğini paylaşan Lavrov, bu öneriyi 'kabul edilemez' olduğu için reddettiklerini belirtti.

Türk hükümetinin IŞİD ve El Nusra'yla ilişkisi olduğunu gösteren bazı kanıtlara gönderme yapan Lavrov, "Bu, birilerinin Amerikalıları kullanmaya çalıştığına işaret ediyor. Zira El Nusra'yı korumanın, onların (ABD'lilerin) çıkarına olduğunu düşünmüyorum. Ancak biri, El Nusra'yı (saldırılardan) korumak için Amerikalıları kullanmak istiyor" dedi. (Sputnik News)

4/5/2016


Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама