Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Rusyadan Sevgilerle

Elçi: "Müzakere masasına oturulmalı"

Türkiye'nin Rusya Büyükelçisi Ümit Yardım, Ankara'nın Rus uçağını düşürmesinin, sadece özür dileyerek çözülecek türden bir sorun olmadığını söyledi. Moskova Gazeteciler Birliği'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yardım, "Olanlar nedeniyle çok üzgün olduğumuzu birkaç kez söyledik. Biz de olayların böyle gelişmesini istemezdik" dedi ve ekledi: "Böyle durumlar yaşandığı zaman müzakere masasına oturmalı. Zira bu, sorunun sadece özür dileyerek çözüleceği bir durum değil."

Yardım ayrıca, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Çin'de bir araya gelmesi ihtimalni  dışlamadığını söyledi: "Hem Rus Dışişleri Bakanı Lavrov hem de Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu bugün Çin'de bulunuyor. Net olarak bilmiyorum, ama belki aralarında bir görüşme olabilir."

Yardım, "Krizden önce ilişkilerimizi stratejik düzeye çıkarmak gibi bir hedefimiz vardı. Hem Rusya hem de Türkiye'nin krizi aşıp önümüze bu hedefleri koyduğumuz noktaya geri dönmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Bunun için her iki tarafın savunma ve dışişleri bakanlıklarının yetkililerinden oluşacak heyetler kurulmasını önerdiklerini belirten Yardım, "Bu heyetler istenilen yerde, Rusya, Türkiye ya da üçüncü bir ülkede bir araya gelebilir. Bu, şu anki durumun detaylarını anlamamız için yararlı bir başlangıç olur" diye konuştu.

Türkiye’nin Sputnik’e erişimi engellemesi ve Sputnik Türkiye Genel Müdürü Tural Kerimov’u ülkeye sokmamasına rağmen Rusya’da çalışan Türk gazeteciler için endişelenmediğini söyleyen Yıldırım, şunları söyledi:

“Türk gazeteciler konusunda hiçbir endişem yok. Bu çok basit. Burada çalışan Türk gazetecilerin Rus halkına, devletine, hükümetine ve Rus halkının değerlerine saygılı olduğundan ve Rus hükümetinin bunu dikkate aldığından eminim.”

Sputnik’in mahkeme kararıyla engellendiğini belirten ve “Oldukça ciddi suçlamalar var” diyen Büyükelçi, Türkiye’de ifade özgürlüğü konusunda hiçbir sorun yaşanmadığını savundu. Rusya dahil birçok ülkeden gazetecinin Türkiye’de faaliyet gösterdiğini belirten diplomat, Sputnik’in engellenmesinin gerekçeleriyle ilgili bir soruya da şu cevabı verdi:

“Böyle bir habercilik size göre uygun mu? Rusya’da yabancı gazeteciler böyle yayınlar yapabiliyor mu? Mesela ülke liderine hakaretler ve enformasyon saldırıları yapabiliyor mu? Sanırım siz de aynı tedbirler alırsınız.”

Türk büyükelçi, Sputnik’in ihlallerine ilişkin örnek ise vermedi.

'ZORLUKLARI AŞACAĞIMIZA EMİNİM'

Diğer taraftan Yardım şu vurguyu da yaptı: "Rusya'yla resmi ilişkilerimizin 500 yıllık bir geçmişi var. Bu yüzden bu zorlukları aşacağımıza eminim. Bununla birlikte bazı jeopolitik gerçeklikleri, yani Türkiye'nin AB'ye üye olmak için müzakereler yürüten ve NATO üyesi olan bir ülke olduğunu reddetmiyorum. Ancak bu, Rusya'yla olan ilişkilerimizi ikinci plana attığımız anlamına gelmiyor."

Ayrıca Yardım, Ankara'nın Suriye'de kara operasyonu düzenlenmesi gibi bir planı olmadığını söyledi: "Türk askerlerinin kara operasyonu düzenlemesi söz konusu değil. Gündemimizde böyle bir konu yok."

Bu arada Yardım, Türkiye'nin, Rus pilot Oleg Peşkov'un ölümünden sorumlu olduğu söylenen Alparslan Çelik'in verdiği ifadeyi Rus Dışişleri'ne gönderip göndermediği sorulduğunda, "Bu konuda hiçbir bilgim yok. Bu, gündemimizde olan bir konu değil" dedi.

Yardım'a Ankara'nın, Türkiye-Suriye sınırına uluslararası gözlemciler yerleştirilmesi teklife nasıl baktığına dair bir soru karşısında da, "Bu da Türkiye'nin gündeminde olan bir konu değil" dedi.

Daha önce Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'den Suriye'ye militan ve silah akışının durdurulması için sınırın Türkiye tarafına uluslararası gözlemcilerin davet edilmesini önermişti.

Rus Dışişleri: Lavrov'un Çavuşoğlu'yla görüşme planı yok 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Çin'de bir araya gelmesinin planlanmadığı belirtildi.

Sputnik'e konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, "Böyle bir görüşme planlanmış değil" dedi.

Daha önce Türkiye'nin Rusya Büyükelçisi Ümit Yardım, Lavrov ve Çavuşoğlu'nun Çin'de bir araya gelebileceğini söylemişti.

Lavrov, 28-29 Nisan'da Çin'de olacak. Çavuşoğlu da Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK) dışişleri bakanları toplantısına katılmak üzere başkent Pekin'e gitmişti. (Sputnik News)

27.4.2016

  

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?



©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама