Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Türkiye'ye yaptırım listesi onaylandı: Domates, portakal var, limon ve balık yok

Rusya Başbakanı Medvedev, Su-24 uçağına yönelik saldırgan eylemi nedeniyle Türkiye'ye özel ticari-ekonomik tedbir getirilmesini öngören kararnameyi imzaladı. Bu arada Türkiye ile ticari-ekonomik işbirliği alanında yürütülen hükümetler arası çalışmaların sonlandırılması talimatı verildi. Bu durumda Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantısı yapılmayacak.


 Moskova hükümeti basın dairesinden yapılan açıklamaya göre Medvedev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatı doğrultusunda hazırlanan ve ‘Rusya’nın ulusal güvenliğinin sağlanması ve suç eylemlerinden korunması çerçevesinde, Türkiye’ye özel ekonomik tedbirler uygulanmasını öngören kararnameyi’ imzaladı.

Kararın detayları şöyle sıralandı:

* Türkiye'den alımı durdurulacak tarım ürünleri listesine portakal, mandalina, üzüm, kayısı, şeftali, salatalık, domates, üzüm, çilek de girdi. Ayrıca tavuk ve hindi eti de yasaklanıyor. Ancak limon ayrıca yasak listesinde yer almıyor. Rusya'da tüketilen limonun yüzde 90'ı Türkiye'den geliyor.

Türkiye açısından önemli bir başka ürün daha yaptırım lapsamında değil: Balık.

*Rusya ile Türkiye arasındaki düzenli havayolu uçuşlarında güvenlik önlemlerinin artırılması için Ulaşım Bakanlığı'na görevlendirdi.

Yaptırımlar 1 Ocak 2016'dan itibaren geçerli olacak.

Sputnik News'in aktardığına göre kararnameden öne çıkan bölümler şöyle:

'TÜRKİYE-RUSYA UÇUŞLARINDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTTIRILACAK'
*Rusya ile Türkiye arasındaki düzenli havayolu uçuşlarında güvenlik önlemlerinin artırılması için Ulaşım Bakanlığı'nı görevlendirdi.
*Rusya ile Türkiye arasındaki charter uçuşlar 1 Aralık'tan itibaren sona erecek.

'VİZE SERBESTİSİ 1 OCAK İTİBARİ İLE ASKIYA ALINACAK'
*İmzalanan karar çerçevesinde Rusya ile Türkiye arasında 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren vizesiz seyahat uygulaması askıya alınacak. Vize serbestisinin tek taraflı olarak askıya alınma kararını geçen hafta Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından açıklanmıştı.
*Rus tüketici hakları ajansı Rospotrebhadzor, Türkiye'ye tur satışlarının durdurulması yönündeki karara uyulup uyulmadığını denetlemekten sorumlu olacak.

'TÜRK TIR'LARINA VERİLEN İZİNLER İPTAL EDİLEBİLİR'
*Rusya Ulaşım Bakanlığı, Türk TIR'larına 2016 için verilen taşımacılık izinleri gerek görülmesi hâlinde iptal etme hakkına sahip olacak.
*Rusya'ya girişine izin verilen TIR'ların sayısının da 2016'dan itibaren 2 bine düşürülmesine karar verildi.
*Türkiye ile 2016-2019 dönemine yönelik yeni yatırım ve ticaret anlaşmaları imzalanması için yürütülen müzakereler durduruldu. Ortak yatırım fonu oluşturulması hazırlıklarına da son verildi.  
*Türkiye ile ticari-ekonomik işbirliği alanında yürütülen hükümetler arası çalışmaların sonlandırılması talimatı verildi. Rusya ve Türkiye arasında 14 Mayıs 1992 tarihinde, Rus-Türk Hükümetler arası Karma Ekonomik Komisyonu (KEİK) kurulmuştu.
*Rusya Ekonomi Bakanlığı, Türk şirketlerinin faaliyetlerine sınırlama getirilecek iş ve hizmetlerin listesini 10 Aralık'a kadar hazırlamakla görevlendirildi.

TÜRK AKIMI VE AKKUYU LİSTEDE YOK
Bu arada Türk Akımı doğalgaz boru hattı ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali projeleri ise tedbir listesine girmedi. Türkiye’ye yönelik ekonomik tedbirlere enerji işbirliğinin dahil edilmemesi dikkat çekti.


SANAYİYE AMBARGO YOK

Yılın ilk 11 ayında Rusya Türkiye’den 704.6 milyon dolarlık meyve-sebze ithal etti.

 Rusya'nın krizin ilk iki günü yapılan çok sert açıklamalardan sonra, yaptırımları kademeli olarak ve daha sınırlı kapsamla uygulamaya karar verdiği anlaşılıyor.

Örneğin Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Deni Manturov, Rusya’nın henüz Türkiye’den hafif sanayi ürünlerinin ithalatına karşı bir sınırlama getirmeyi planlamadığını açıkladı. Rusyalı Bakan, “Hafif sanayide, özellikle de ham madde de sınırlama olmayacak. Çünkü ucuz ham madde almak bizim yararımıza” dedi.

Sebze meyve ile ilgili yasağın da hemen değil 1 Ocak'tan itibaren uygulanmaya konma kararı, yılbaşı tatili öncesi piyasalarda sıkıntı yaratmamak ve fiyat artışlarını kontrol etmek amacıyla açıklanıyor.

Bu kararına ardından, şu an gümrüklerde bekletilen ve "tam sayım" esasına göre fiiilen bloke edilen yük dolu araçların geçilerinde kolaylık sağlanıp sağlanmayacağı merakla bekleniyor.  

Türkiye'den gelen yüzlerce TIR, uygulanan resmi bir yaptırım ya da giriş yasağı kararı olmamasına rağmen, gümrüklerde bildirime dayalı hızlı geçiş iptal edilip, Türkiye menşeli mallara "tam kontrol" uygulaması yapıldığı için yığılmaya devam ediyor. Bu şartlarda gümrüğe girecek malın birkaç aydan önce çıkmama riski olduğunu bilen işadamları Türkiye'den Rusya'ya şimdilik mal yollamamayı tercih ediyor. 

"HAFİF KALIYOR"

Bu arada Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev ülkesinin Türkiye’ye uyguladığı ticaret sınırlamalarında DTÖ’ye aykırı bir durum olmadığını söyledi. Ulyukayev 21. maddenin de ihlal edilmediğini belirtirken, “Türkiye’ye yönelik uygulamaya hazırlandığı yaptırımlar elimizdeki imkanlara bakıldığında hafif bile kalıyor.” açıklamasında bulundu.

Hürriyet'in haberine göre Ulyukayev, ülkesinin Türkiye’ye karşı uygulamaya hazırlandığı yaptırımların Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı olmadığı görüşünü savundu. Rus televizyonuna açıklama yapan Ulyukayev, “Türkiye’ye yönelik uygulanacak tedbiri yaptırım paketi DTÖ tüzük ve kurallarına aykırı değil. Kimse itiraz edemez. DTÖ sözleşmesinin 21. maddesi içinde bulunduğumuz durumda bize karşı bağlayıcı unsurlar içermiyor.


MEDVEDEV'İN İMZALADIĞI YAPTIRIM KARARNAMESİNİN ORİJİNALİ

Постановление от 30 ноября 2015 года №1296. В частности, утверждён перечень сельскохозяйственной продукции, сырья и продовольствия, страной происхождения которых является Турецкая Республика и которые запрещены с 1 января 2016 года к ввозу в Россию.


Постановление от 30 ноября 2015 года №1296

Подготовлено во исполнение Указа Президента России от 28 ноября 2015 года №583 «О мерах по обеспечению национальной безопасности Российской Федерации от преступных и иных противоправных действий и о применении специальных экономических мер в отношении Турецкой Республики» (далее – Указ №583).

Подписанным постановлением, в частности, утверждён перечень сельскохозяйственной продукции, сырья и продовольствия, страной происхождения которых является Турецкая Республика и которые запрещены с 1 января 2016 года к ввозу в Российскую Федерацию.

При этом установлено, что ограничения в отношении товаров, предусмотренных перечнем, не распространяются на товары, ввозимые для личного пользования в объёме, разрешённом правом Евразийского экономического союза.

Минпромторгу и Минсельхозу поручено проводить оперативный мониторинг и контроль цен на товары, предусмотренные перечнем, и в случае необходимости обеспечить принятие мер, направленных на увеличение предложения промышленной и сельскохозяйственной продукции с целью недопущения роста цен.

Минтрансу поручено ввести с 1 декабря 2015 года запрет на чартерные воздушные перевозки между Россией и Турцией, за исключением специальных рейсов для возвращения туристов, находящихся в Турции, а также принять дополнительные меры, направленные на обеспечение транспортной (авиационной) безопасности при регулярном воздушном сообщении с Турцией.

Подписанным постановлением также предусмотрен ряд других мер по реализации Указа №583.

Постановление вступает в силу со дня его официального опубликования.
1.12.2015

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама