Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Ne Var Ne Yok?

Seçime 'Belaruslu Türk' damgası

Belarus’ta 9 Ağustos’ta yapılacak devlet başkanlığı seçimi öncesi tansiyon yükselmeye devam ederken, şimdi de gündeme ülkede uzun süredir iş yapan ve yatırımları olan bir Türk iş adamı damgasını vurdu. Belarus İçişleri Bakanlığı, "bir Türk vatandaşının şikayeti üzerine, devlet başkanlığı seçimlerinde aday olan Valeriy Tsepkalo’nun (fotoğrafta solda) olası yasadışı faaliyetleri ile ilgili soruşturma açıldığını” duyurdu.

Habere konu olan, Türk ve Belarus vatandaşı iş adamının Sedat İğdeci (sağda) olduğu öğrenildi.

Belarus İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Olga Çemodanova, Sputnik ajansına verdiği demeçte, "Bir Türkiye vatandaşının Tsepkalo’nun yasadışı faaliyette bulunduğu yönündeki şikayeti üzerine, ön incelemenin başlatılması amacıyla Başsavcılıktan İçişleri Bakanlığına materyaller geldi. Halihazırda inceleme yapılıyor" açıklamasında bulundu.

Başsavcılıktan konuyla ilgili Sputnik’e yapılan açıklamada, Türkiye kökenli Belarus vatandaşından şikayet dilekçesinin alındığı belirtildi. Habere göre, iddiaların araştırılması için şikayet dilekçesinin İçişleri Bakanlığı'na yönlendirildiği aktaran başsavcılık, ön incelemeyle ilgili bilgilerin gizli olduğu gerekçesiyle şikayetin konusunu açıklamadı.

TürkRus.Com’un yaptığı araştırma, seçim arifesinde gündeme gelen bu şikayetin arkasında, iş adamı Sedat İğdeci ile başkanlık seçiminin güçlü adayı Valeriy Tsepkalo arasındaki iş ilişkisinin olduğunu gösteriyor. 

Konu, 1994’ten beri 26 yıldır Belarus’u kesintisiz “demir yumrukla” yöneten Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun altıncı kez aday olduğu 9 Ağustos seçimi öncesinde tırmanan politik gerginliğe bağlanıyor.

Lukaşenko’nun karşısında iki önemli muhalif aday bulunuyordu. Lukaşenko'nun en büyük rakibi  sayılan Viktor Babariko 10 gün önce gözaltına alınmıştı. Babariko, adaylığından önce yönetim kurulu başkanlığı yaptığı Belgazprom’daki vergi kaçakçılığı ve kara para aklama suçlamaları gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.  

Şimdi de, Lukaşenko’nun ikinci önemli rakibi ve ülkenin devlete ait “Silkon Vadisi” benzeri teknoloji projesinin kurucusu, Belarus’un eski Washington Büyükelçisi Valeriy Tsepkalo  ile ilgili iddialar gündemde. "Bir hayalim var" sloganıyla mayıs başında adaylığını ilan eden ve Lukaşenko muhalefetin liderlerinden olan Tsepkalo şimdi ciddi ithamlarla karşı karşıya. 


Başkan adayı Valeriy Tsepkalo hakkında başlatılan soruşturma, Kayseri'nin Yahyalı ilçesi doğumlu  olan iş adamı Sedat İğdeci’nin şikayetine dayandırılıyor. 

Uzun yıllardır Minsk’te yaşayan, çok sayıda inşaat projesini gerçekletiren, bu ülkenin de vatandaşı olduğu bildirilen Sedat İğdeci, Tsepkalo hakkında önemli rüşvet iddiaları ortaya atarak ülkenin gündemine oturdu. 

Lukaşenko’ya yakınlığı ile bilinen bir Belaruslu bir gazeteci ile yaptığı söyleşi Youtube’da yayınlanan Sedat İğdeci, Belarus’un “Silikon Vadisi” olarak nitelenen Yüksek Teknoloji Parkı'nın (HTP) devlet adına kurucusu ve yöneticisi olan Tsepkalo’nun 2011-2015 arasında kendisinden 1 milyon dolar rüşvet aldığından, kendisi ve ailesinin tatil ve uçak masraflarını defalarca karşıladığına kadar pek çok iddia ortaya atıyor ve bunları kanıtladığını söylediği belgeler gösteriyor.

İğdeci, “Lukaşenko’ya diktatör diyen Tsepkalo’nun kendisinin diktatör olduğunu, HTP başkanı iken pek çok iş adamının kendisine rüşvet verdiğini, bu kişilerin korkmasalar gerçeği anlatacaklarını” iddia ediyor. İğdeci ayrıca, ev işinden alacağını tahsil etmek için dava açtıktan sonra kendisinin ve ailesinin tehdit edildiğini söylüyor. Röportajda İğdeci, Başkan Lukaşnko'ya da güvenli yatırım, konforlu ve güvenli yaşam imkanı sağladığı için teşekkür ediyor.



Tsepkalo’nun başkan adaylığını finanse etmek için sattığı 418 m2’lik evi de, İğdeci ile aralarındaki sorunun nedenlerinden biri. Medyaya yansıyan haberlere göre, Sedat İğdeci, 2013-2014 arası inşa edilen ev için hak edişlerini almadığını, Tsepkalo’nun HTP’deki görevini kullanarak evi bedavaya yaptırdığını, aksi takdirde HTP’deki ihalelerden çıkarma tehdidinde bulunduğunu iddia ediyor. Tsepkalo ise iddiaları reddediyor ve evinin inşaatında iddia sahibi müteahhidin sadece 3 hafta çalıştığını savunuyor. 

Belarus’un hükümet yanlısı haber sitelerinden dev.by, “Türk-Belarus iş adamı” diye tanıttığı Sedat İğdeci ile görüştüğünü, inşaat şirketi sahibi İğdeci’nin Yüksek Teknoloji Parkı (HTP) projelerinde yer aldığını, yaptırdığı evin parasını ödemeyen Tsepkalo'nun başkan adaylığını öğrenince de konuyu kamuoyu gündemine taşımaya karar verdiğini yazdı.

İş adamı İğdeci, Facebook’ta "Sedat Bekiroviç İğdeci” adıyla açtığı kişisel sayfada da, iddialarını içeren videoyu yayınladı. Medyadaki bilgilere göre Sedat İğdeci, bu yıl Türkiye’de kurulan Anadolu Birliği Partisi'nin "Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı” olarak görülüyor. İğdeci, Si Finans Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı.



İğdeci, Belarus’daki Türk toplumu içinde de aktif isimlerden biri olarak biliniyor. Son olarak 5 Mart’ta Türkiye’nin Minsk Büyükelçisi Mustafa Özcan, elçiliğin Facebook sayfasında,  "SI Group Firmamızın Minsk'teki merkezini ziyaret ettik. Grup Başkanı iş insanımız Sayın Sedat İğdeci’den Şirketin Belarusdaki yatırımları ve gelecek planlarını dinledik. Şirket bünyesinde açılan Barauliany semtindeki ana okulunu birlikte ziyaret ettik. Ana okulunun eğitim kalitesinden gurur duyduk. İş insanlarımızın Belarusta eğitim sektörüne yatırım yapmaları Türkiye Belarus ilişkilerinin geleceği açısından da çok yararlı. Teşekkür ediyoruz.” mesajını paylaşmıştı.



30.6.2020

 



 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама