Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
EKONOMİ

Herkese ayda 20 bin ruble: Rusya'da halkın üçte ikisi 'temel gelir' istiyor

Bazı Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan, dünyada tartışılan  "temel gelir sistemi"ne geçilmesini isteyenlerin oranı Rusya'da yüzde 67 olarak belirlendi. Bu sistemde devlet vatandaşlara her ay "kayıtsız şartsız ve karşılıksız" belli bir maaş ödüyor.

İnsan kaynakları portalı Superjob'ın anketine göre, temel gelir sistemini destekleyenlerin oranı 25-34 yaş grubunda yüzde 70'e kadar yükseliyor.

Ankete katılanların yüzde 40'ı aylık temel gelir ödemesinin 20 bin rubleden (1970 TL) az olmaması gerektiği düşüncesinde.

Temel gelir sistemi ilk kez Finlandiya'da başlamıştı. Kısa bir süre önce Avrupa Komisyonu uygulamayı birlik geneline yayma kararı aldı.
 
Konu uzun süredir dünya gündeminde:

Nisan sonundan Euronews, son gelişmeleri şöyle derlemişti:

Evrensel temel gelir: Koronavirüs sonrası gerçeğe dönüşecek mi?

Papa Francis, Facebook kurucusu Mark Zuckerberg, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Luis Guindo...Bunlar, derin bir ekonomik çalkantıya neden olan koronavirüs salgını sonrası 'herkese temel gelir' uygulamasının hayata geçirilmesinin zamanının geldiğini düşünenlerden bazıları. Peki bu ne kadar mümkün?

Oxford Üniversitesi'nden ekonomist Daniel Susskind, mevcut ekonomik krizi İkinci Dünya Savaşı sonrası yaşanan döneme benzetiyor.

Günümüzün sosyal güvenlik uygulamasını da kapsayan modern refah devletinin temelleri, kendisine savaş sonrası yoksulluğu azaltacak ve ekonomiyi canlandıracak bir formül bulma görevi verilen İngiliz William Beveridge tarafından ortaya atıldı.

Evrensel Temel Gelir: Yoksulluğun sonu mu yoksa sadece bir rüya mı?
William Beveridge, çalışan herkesin devlete bir katkı payı ödemesini böylece toplanan bu paranın da işsizlere, hastalara, emeklilere ve dul kadınlara aktarılmasını teklif etmişti.

Yaklaşık 80 yıl sonra artık bu sistemin değişmesi gerektiği tartışılıyor.

RSA Araştırma Merkezi'nden Anthony Painter'e göre koronavirüs Avrupa'da ekonomik güvenliği sağlamada bir zayıflık ortaya çıkardı.

Euronews'e konuşan Painter, "İşçiler...aileleri, işleri ve sağlıkları konusunda hoşgörü tanımayan bir tercihle karşı karşıya bırakılıyor.. Evrensel temel gelir ile bu kişiler toprağı yalamayacaklarını bilecekler ve bu tercihler arasında kaldığında yardımına bu sistem koşacak." diyor.

Finlandiya ve İskoçya Evrensel Temel Gelir'e geçmeye hazırlanıyor
 
"Salgın sonrası tüm ülkeler kendi sisteminin test edildiğini görecek" diyen Painter, evrensel temel gelir uygulamasının gelecekteki tüm çözüm masalarında yer alması gerektiğini düşünüyor.

İspanya'dan minimum temel gelir adımı
 
İspanya Sağlık Bakanı Jose Luis Escriva, 'minimum temel gelir' uygulamasının mayıs ayında yasalaşacağını ve zor durumdaki yaklaşık 100 bin hanenin bundan yararlanacağını açıkladı.

İspanya'da salgın nedeniyle yaklaşık 1 milyon kişi işini kaybetti.

Ancak İspanya'nın hayata geçireceği minimum gelir uygulaması, evrensel gelir uygulamasından farklı. Evrensel gelir uygulaması koşulsuz bir şekilde tüm vatandaşlar için geçerli bir uygulama.

Avrupa'da tartışılmaya başlandı
 
İngiltere şimdilik bu uygulamayı devre dışı bırakmış görünüyor. İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, evrensel temel gelir uygulamasının koronavirüs salgınına çare olacağını düşünmediğini söyledi.

Avrupa'da salgından en fazla etkilenen ülke olan İtalya, evrensel temel gelir uygulamasını salgın öncesi tartışmaya başlamıştı.

ABD’de evrensel temel gelir projesi hayata geçiyor: 100 kişiye aylık 500 Dolar
İktidardaki koalisyonda yer alan partilerden Beş Yıldız Hareketi geçen yıl yoksul aileler için minimum gelir uygulaması teklifinde bulunmuştu.

Almanya'da mart ayında parlamentoya 450 bin kişinin imzasıyla destek verdiği bir önerge sunuldu. Herkes için evrensel temel gelir öngören söz konusu önergenin kabul edilmesi mümkün görünmüyor. İktidardaki Merkel koalisyonu önergeye karşı çıkıyor.

Fransa'da Sosyalist Parti evrensel temel gelire destek verirken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron karşı çıkıyor.

Finlandiya gibi bazı Avrupa ülkeleri tarafından daha önce denenen evrensel temel gelir uygulaması, Dünya'nın 1930lı yıllardan bu yana en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya kaldığı günümüzde yeniden tartışmaya ve destek bulmaya açıldı.

Günümüz modern sosyo-ekonomik sistemin İkinci Dünya Savaşı sonrası hayata geçirildiği göz önüne alındığında, içinden geçilen krizin evrensel temel gelir uygulamasını gerçeğe dönüştürebileceği ihtimal dahilinde.

Konuyla ilgili bir başka ayrıntılı inceleme için TIKLAYIN

 
4.6.2020

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама