Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Bugün günlerden Nâzım...

Büyük şairimiz Nâzım Hikmet'i, ölümünün 57. yıldönümünde bugün özlemler anıyoruz... Her yıl "ortak paydamız" olarak, Moskova Novodeviçi Mezarlığı'ndaki kabri başında toplandığımız Nâzım için bu yıl sessiz bir anma yapıldı... Moskova’da her yıl geniş kitlesel katılımla mezarı başında yapılan anma töreni ve konser programı, bu yıl koronavirüs karantinası nedeniyle iptal edilmek zorunda kaldı. Rusya’da uygulanan yasaklar yüzünden bu kez anma etkinlikleri  "fiziki" olarak daha kısıtlı gerçekleşecek ama internetteki programla dostları şairi anacak.  

Gündüz mezarına çiçek konulacak, akşam da, Moskova’da yeni kurulan Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı tarafından Youtube üzerinden canlı yayında sanat ve edebiyat dünyasından sanatçıların katılımıyla bir program yayınlanacak.

RTİB’ten yapılan açıklamada, uygulanan karantina şartları gereği mezar başında geniş katılımla tören olmayacağı, Büyükelçiliğin de katılımıyla şairin mezarına çelenk bırakılacağı belirtildi. Açıklamada, "Malumunuz üzere Moskova’da kısıtlamalar 14 Haziran’a kadar uzatıldığı için hali hazırda mezarlıklara giriş izni,  karantina kısıtlamaları  çerçevesindedir. Bununla birlikte toplu gösteri, toplantı ve etkinliklere  yasalar gereği  izin verilmemektedir” denildi.

Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı da, karantina yüzünden geleneksel konser gecesi yapılamadığı için, ünlü isimlerin katılımı ile internetten canlı bir program gerçekleştirecek. 3 Haziran Çarşamba akşamı saat 20.30'da  www.nazimhikmet.com sayfasından ve vakfın Youtube kanalından yapılacak canlı yayında sanat ve edebiyat dünyasından sanatçıların katılımıyla Nâzım Hikmet şarkılarla, şiirlerle, söyleşilerle anılacak ve ödüller sahiplerine verilecek.

2020 yılı “Nazım Hikmet Dostluk Ödülleri”  bu yıl yazar "Hava Kurşun Gibi Ağır: Nazım Hikmet'in Romanı”nın da yazarı olan ünlü aydın Hıfzı Topuz Hıfzı Topuz ve “Kazan Tatar Devlet Genç İzleyiciler Tiyatrosu”na verilecek.  Gabdulla Kariyev’in ismini taşıyan Kazan Tatar Devlet Genç İzleyiciler Tiyatrosu’nda yönetmen Soyjin Janbolova, Nâzım Hikmet’in “Kör Padişah” ve “Sevdalı Bulut” adlı iki eserini geçtiğimiz yıl uyarlayarak başarıyla sahneye koymuştu.

İnternetteki anma gecesinde Hıfzı Topuz, Zülfü Livaneli, Genco Erkal, Ataol Behramoğlu, Vera Tulyakova’nın kızı Prof. Anna Stepanova, Sunay Akın, Moğollar,  Selçuk Yöntem, A. Mümtaz Taylan, Nükhet Duru, Sıla, eski Moskova Büyükelçileri Halil Akıncı, Hüseyin Diriöz ve Aydın Sezgin’in de aralarında bulunduğu pek çok isim yer alacak. 

Moskova'da Nazım Vakfı

Nâzım Hikmet’i anma etkinliklerini daha da zenginleştirmek ve Türkiye ile Rusya arasında kültür-sanat etkinliklerine katkıda bulunmak amacıyla Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı kuruldu. Vakfın kurucular listesinde  Zülfü Livaneli, Rutkay Aziz, Ali Galip Savaşır, Coşkun Yurt, Batubay Özkan ve Daria Zıhugulskaya bulunuyor.

Vakıftan  Moskova’da konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle:

"Yaşamı, düşünceleri, mücadelesi ve eserleriyle her zaman yolumuzu aydınlatan bir ışık olan Nâzım Hikmet’i, yeni nesillere tanıtmak, O’nun Türkiye ile Rusya arasında her zaman bir “dostluk köprüsü” olan rolünü hep taze ve canlı tutmak amacıyla yeni bir çabayı el birliği ile başlatıyoruz.
1999 yılından bu yana anma  geleneğini sürdüren Moskova’daki yerleşik Türk toplumu, bu görevi yıllar içinde RTİB, RUTAM, MTKO ve Nâzım Hikmet Vakfı gibi kurumsal kimliklerin çatısı altında bugüne kadar layıkı ile yerine getirmeye çalıştı.

 Yeni bir heyecanla kurulan Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, bu faaliyetlere yeni bir ivme kazandırarak Nâzım Hikmet’i anma etkinliklerini daha kapsamlı ve yıl içine yayarak  yapmayı planlıyor.

Moskova Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı bu etkinlikler çerçevesinde; Rusya sanat - kültür dünyası ve eğitim kurumları ile işbirliği yapmak, bu alanda faaliyetleri arttırmak, Nâzım Hikmet müzesi kurulması çalışmalarına destek olmak gibi hedeflerle yola çıkıyor.

Bu yıl Dünyamızı etkisi altına alan salgın nedeniyle uygulanan karantina şartları gereği şairimizi, kabri başında Büyükelçiliğimiz’in katılımıyla Rus Türk İş Adamları Birliği’nin (RTİB) programı çerçevesinde çelenk bırakarak anacağız. Aynı günün akşamı 20.30 da canlı yayında sanat ve edebiyat dünyasından sanatçılarımızın katılımıyla www.nazimhikmet.com sayfamızda Büyük Türk Şairi Nâzım Hikmet’i şarkılarla, şiirlerle, söyleşilerle anıp ödüllerimizi sunacağız.

2020 yılı “Nazım Hikmet Dostluk Ödülleri” Hıfzı Topuz ve “Kazan Tatar Devlet Genç İzleyiciler Tiyatrosu”na takdim edilecektir.

Faaliyetlerimizin, büyük şairimizin anısına layık olması için çalışma kararlılığı ile vakıf kurucuları olarak hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyoruz.


   Zülfü Livaneli
   Rutkay Aziz
   Ali Galip Savaşır
   Coşkun Yurt
   Batubay Özkan
   Daria Zıhugulskaya"

İletişim bilgileri:

info@nazimhikmet.com  

www.nazimhikmet.com 

 +7 (985) 991 33 38. 

3.6.2020


Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама