Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
BAŞARI ÖYKÜLERİ

Moskova’da bayram namazına doğru... Cami şantiyesinden geri sayım notları

Moskova Merkez Camii’nin şantiyesi arı kovanı gibi. Herkes koşturuyor. Kimisi üzerinde namaz kılınacak turkuaz rengi halının tozunu almakla meşgul, kimisi ana kapının montaj telaşında, kimisi dış mermer kaplamalarını yetiştirmek için kan ter içinde. Gözler saatte, takvimde. Çünkü zaman gittikçe daralıyor ve görkemli camiyi dünya liderlerinin katılacağı açılışa yetiştirmek için sadece üç hafta var.

Olimpiyski Prospekt’ten başınızı kaldırıp baktığınızda, Moskova’nın griliğinin üstüne masalımsı bir görüntü ekleyen altın rengi ve yeşil kubbeleri, gökyüzüne kalem gibi uzanan kule minareleriyle Merkez Camii göz kamaştırıyor. Uzaktan “her şey tamam” gibi görünüyor.

Oysa caminin dibine geldiğinizde, hummalı bir çalışmanın sürdüğü, yüzlerce işçinin sağa sola koşuşturduğu bir şantiyenin telaşı göze çarpıyor. Hala çok iş var!

Geçen yüzyılın başından kalma eski cami yıkılarak yerine ihtiyaca cevap verecek yenisinin yapılması, Moskova’daki Müslümanların on yıllardır hayaliydi. Uzun ve sancılı süren bir inşaat sürecinde sıkıntılar yaşandı. 1.5 yıl öncesine kadar kaba inşaatı yarılanmış bir halde neredeyse sürüncemede bekleyen inşaat, müteahhit değişikliği ile, 500’den fazla işçinin karınca gibi çalışmasıyla nihayet finişe ulaştı. 



Dışarıda ve giriş katında hala ince işlerin son detaylarıyla uğraşılırken ve “Acaba 23 Eylül’deki açılışa yetişir mi?” sorusu ister istemez sorulurken, üstteki namaz alanlarına çıkılınca, hele de Samsun’da üretilen devasa kristal avizenin sallandığı kubbenin altına gelip yukarı bakınca, ortaya muhteşem bir eser çıktığı anlaşılıyor. Vitrayları, etkileyici hat örnekleri, mermer sütunları, turkuaz halısı, insana zaman ve mekan duygusunu unutturan uhrevi havasıyla cami şimdiden insanı kendine çekiyor.

Orta katta Türkiye’den gelen ustalar devasa halıyı döşemekle meşgul. Kan ter içindeki ustaya, inşaatı yürüten Monart İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Köse soruyor: “Bu ekiple işi zamanında yetiştirebilecek misin?”. Usta birkaç saniye düşünüyor ve sözünü esirgemeden, “Hayır, takviye olmazsa yetiştiremeyiz” diyor.  Zeki Köse bu açık sözlülükten memnun, ustanın sırtını sıvazlıyor, “Bravo” diyor, “Dürüst konuştun. Hemen sana üç-dört kişi takviye yolluyorum. Yetiştireceğiz!”



Her katta, her köşede müthiş bir maraton yaşanıyor: Sanatçılar tavana son süslemeleri nakşediyor. Özbek işçi kadınlar duvarların son temizliğini yapıyor. Birkaç Kırgız işçi döşenmiş halıları titizlikle süpürmekle meşgul. Avluda ustalar dış cephenin son mermerlerini kesiyor. Rus teknisyenler ses sistemlerini yetiştirmek için ter döküyor. Türk mühendisler, mimarlar, ustabaşılar yüzlerinde hiç telaş ifadesi olmaksızın ama kararlı ve hızlı bir şekilde çalışıyorlar. Zaman bu kadar daralmışken bu kadar rahat nasıl çalışıldığını sorduğumuzda, “Deneyim, özgüven ve inanç” diyorlar.

“Putin, Erdoğan ve onlarca dünya lideri gelecek... Tarihi bir esere imza atıyorsunuz. Yetiştirememe riski var mı?” diye soracak oluyoruz. Hepsi kararlı gözlerle bakıyor, “Hiç bu durumda yetiştirememe gibi bir lüksümüz olabilir mi? Kolay olmayacak ama inşallah zamanında yetiştireceğiz” diyorlar.





Şantiyenin başında Yıldız Teknik Üniversitesi mezunu genç mimar Emre Gencol var. Tam da 15 ay önce bu projenin başına geldiğinde ilk çocuğu dünyaya gelmiş. “Yüzünü doğru dürüst göremeden büyüdü” diye gülümsüyor, “Ama bu da bizim işimizin cilvesi” diyor.

Monart İnşaat’ın patronu Zeki Köse, Kazan’dan Samara’ya, Moskova’ya kadar bugüne dek pek çok büyük projeye imza attıklarını ama Moskova Merkez Camii’nin yerinin hepsinden ayrı olduğunu söylüyor. “Bu bizim için bir prestij projesiydi. Hepimizin gururla ‘Biz yaptık’ diye öyküsünü çocuklarımıza, torunlarımıza anlatacağımız bir büyük eser. Moskova’nın en büyük camisini yapmanın gururu bize yeter” diyor.



 

23 Eylül’e sayılı günler var.  Dağıstanlı ünlü milyarder Süleyman Kerimov’un büyük maddi desteğiyle, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da değerli katkıları ile yapılan cami, Kurban Bayramı arifesinde Başkan Putin ve konuk devlet başkanlarının katılımıyla ibadete açılacak. Ertesi gün de Moskova Merkez Camii’nde ilk bayram namazı kılınacak. O büyük gün gelene kadar şantiyede uykusuz günler geceler devam edecek. Ama zorluklar ne olursa olsun, buna değecek. Hiç kuşku yok!







3.9.2015

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама